Webshop inrichten

Steeds meer ondernemers kiezen voor een clicks and bricks strategie; een online en offline verkoopkanaal. Meestal is dit een webshop en een winkel.

Het gebruik van Facebook Ads i.c.m. een webshop is de ideale combo. Veel webshop software pakketten hebben namelijk een catalogus koppeling beschikbaar. Je kunt hiermee dynamische ads maken met gegevens uit je catalogus zoals afbeeldingen, prijzen en teksten.

Theorie van deze les

Webshop software

Als startende online ondernemer kun je het beste gebruik maken van Woocommerce. Dit flexibele softwarepakket zorgt dat je in relatief korte tijd je producten online kunt verkopen. Dit is wat je nodig hebt in de basis:

  • domeinnaam naar keuze, bijvoorbeeld bij Mijndomein.nl
  • SSL certificaat, bij domein inbegrepen
  • webhosting pakket, bijvoorbeeld bij Mijndomein.nl
  • Woocommerce download
  • Woocommerce / WordPress thema
  • KVK nummer
  • zakelijke rekening
  • boekhoudprogramma
  • betaalprovider, zoals Mollie
  • webshop beleid bepalen en instellen
  • producten aanmaken

Meer heb je in de basis niet nodig.

Domeinnaam kiezen

De domeinnaam is de toegangspoort tot je webshop. Probeer een korte domeinnaam van twee lettergrepen te gebruiken en denk meteen global; koop de .com en .nl (en eventueel andere land extensies).

SSL certificaat

Een SSL certificaat is het slotje in de adresbalk bovenin je internet browser. Je webshop laat hiermee zien dat de gegevens veilig verzonden worden. Standaard wordt een domein bij Mijndomein voorzien van het Lets Encrypt certificaat. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden.

Webhosting

Bij Mijndomein kun je voor 60 euro per jaar een webhosting pakket aanschaffen. Webhosting is een stukje ruimte op het internet waar je de webshop software op kunt installeren.

Je kunt in het webhosting pakket tevens een e-mail adres aanmaken die je kunt gebruiken voor je communicatie en het ontvangen van bestellingen.

Woocommerce download

Woocommerce is de webshop software die je kunt gebruiken bij het online verkopen van je producten. Je dient de plugin te downloaden en te installeren in WordPress. Je hebt dus zowel WordPress als Woocommerce nodig:

Installeren gaat als volgt:

  1. Download beide pakketten
  2. Maak een database aan bij Mijndomein in het panel
  3. Maak een FTP connectie met het Mijndomein pakket. Dit kun je doen met het programma Filezilla.
  4. Upload de WordPress bestanden naar de FTP map.
  5. Ga naar de domeinnaam en volg de installatie.
  6. Ga vervolgens naar Plugins en upload het Woocommerce bestand. Volg de instructies van Woocommerce.

Je hebt nu een basis installatie klaar gezet!

Woocommerce thema

Op de website van Woocommerce kun je diverse thema’s kopen. Daarnaast zijn er ook veel gratis thema’s beschikbaar.

KVK nummer

Om je bedrijf te runnen dien je ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Het KVK nummer heb je ook nodig bij het aanmaken van een zakelijke rekening.

Heb je al een bedrijf dan kun je deze stap overslaan.

Zakelijke rekening

Om betalingen binnen je bedrijf en je webshop te kunnen ontvangen heb je een zakelijke rekening nodig. Ik maak zelf gebruik van het Ondernemerspakket van ING, maar ik laat je vrij in je keuze.

Boekhoudprogramma

De facturen die je verstuurd met je webshop dienen ook in je boekhouding te worden opgenomen. Ik raad je aan om een automatische koppeling te maken tussen je webshop en je boekhoudprogramma. Ik maak gebruik van Moneybird. Zij hebben een goedkope koppeling beschikbaar om je webshop facturen automatisch in de boekhouding te krijgen.

Heb je al een zakelijke rekening dan kun je deze stap overslaan.

Tip: Ik gebruik zelf het boekhoudprogramma Moneybird. Zij hebben een automatische koppeling met ING waardoor al je transacties automatisch worden ingelezen.

Betaalprovider

Om betalingen te kunnen ontvangen heb je een betaalprovider nodig. Een betaalprovider biedt diverse mogelijkheden zoals iDEAL, Bancontact (Belgie) en Creditcard aan je bezoekers. Zelf ben ik erg tevreden met Mollie.

De kosten van een betaalprovider zijn meestal op transactiebasis. Je betaalt dus alleen wanneer je een bestelling krijgt.

Je levert de gewenste documenten aan bij Mollie, waaronder een kopie van je ID-kaart. Vervolgens maak je een Websiteprofiel aan. Je ontvangt dan een Live API key.

Vervolgens installeer je de Mollie Payments voor Woocommerce plugin.

De Live API key uit het Mollie Dashboard kun je plaatsen in de instellingen van Woocommerce, nadat je deze plugin hebt geïnstalleerd. De betaalmethoden die geactiveerd zijn in je Mollie account zijn dan ook automatisch actief in je webshop. Je bent nu klaar om geld te ontvangen!

Webshop beleid bepalen en instellen

Als je Woocommerce of een ander webshop pakket geinstalleerd hebt op je webhosting dan is de volgende taak het invullen van de instellingen:

  • BTW tarieven (webshop instelling)
  • Verzendkosten (webshop instelling + tekst op website)
  • Levertijd (tekst op website)
  • Retourtijd (tekst op website)
  • Garantie (tekst op website)

Andere webshop instellingen zijn:

  • Logo (op webshop en mailings)

Producten inrichten

Nadat je het webshop beleid hebt bepaald, de juiste instellingen hebt ingevuld en de teksten hebt verwerkt in je webshop, wordt het tijd om producten in te richten. Afhankelijk van je aanbod zijn er 2 type producten:

  • eenmalig
  • lidmaatschap

Beide type zijn te onderscheiden in fysieke en virtuele producten. Een fysiek lidmaatschap kan bijvoorbeeld Hellofresh zijn waarbij je iedere week boodschappen toegestuurd krijgt. Of Boldking waarbij je maandelijks scheermesjes krijgt.

Opdrachten bij deze les

  1. kies een domeinnaam naar keuze, bijvoorbeeld bij Mijndomein.nl
  2. webhosting pakket, bijvoorbeeld bij Mijndomein.nl
  3. download en installeer WordPress op je webhosting pakket
  4. download en installeer Woocommerce op je WordPress installatie
  5. kies en installeer een Woocommerce / WordPress thema
  6. activeer het SSL certificaat door de domein met https:// te laten beginnen in de instellingen van WordPress.
  7. schrijf je in bij de KVK
  8. maak een zakelijke rekening aan
  9. kies en configureer een boekhoudprogramma
  10. kies en configureer een betaalprovider, zoals Mollie
  11. bepaal je webshop beleid en vul de webshop instellingen in.
  12. maak producten aan in je webshop

Volgende les

Nu het fundament van je bedrijf en van je webshop staat kunnen we starten met het genereren van sales. Je kunt hiervoor gebruik maken van mijn Facebook Funnel Strategie!