Pick my niche

Een bezoeker koopt het snelst je aanbod als het zo relevant mogelijk is. Relevantie betekent aan de juiste doelgroep op het juiste moment. De keuze voor je doelgroep en product wordt samengevat ook wel een ‘niche’ genoemd. Het is niet alles en iedereen, maar een helder segment uit totale markt.

Door een duidelijke niche te kiezen kunnen mensen jou ook beter kiezen:

  • de bezoeker vindt een aanbod dat exact op zijn probleem is afgestemd.
  • de bezoeker ondervindt geen ruis van andere zaken en is daardoor sneller geneigd om te kopen.
  • de bezoeker ziet dat jij de specialist in je niche bent en zal langer aanblijven als klant. Er is niemand anders die zoveel kennis van het product heeft.

Een niche kiezen is echt essentieel voor iedere online ondernemer. Een goede niche kiezen, kan het verschil maken of je als ondernemer succesvol bent of blijft worstelen. Als je jouw niche helder hebt, heb je minder concurrenten én wordt je marketing veel gemakkelijker. Mensen komen op je af en je verdient meer geld.

Waarom is het kiezen van een niche zo belangrijk?

Ondernemers zijn vaak bang om een niche te kiezen. Ze zijn bang dat ze de verkeerde keuze maken of bang dat ze klanten mislopen als ze kiezen, en doen dus alles voor iedereen. Daarmee lukt het je niet om je te onderscheiden van je concurrenten. Het resultaat is dat je juist minder klanten hebt want niemand voelt zich écht aangesproken door jouw aanbod en marketingboodschap.

Iemand die met pensioen is heeft hele andere prioriteiten en tijdsbesteding dan een werkende moeder bijvoorbeeld. Moeders hebben veel minder tijd. En als je je richt op thuiswerkende moeders dan kun je hen ook een online programma verkopen.

Als je geen keuze maakt en je aanbod niet specifiek genoeg is, weten klanten niet precies waarvoor ze bij jou moeten zijn. En ze kunnen anderen niet naar je doorverwijzen. Bovendien willen klanten geholpen worden door een specialist, door de expert en niet door een generalist. Klanten willen ook meer betalen voor een specialist.

Wat is een niche?

Een niche is een specifiek deel van de markt waar je je op richt. Door je te richten op een kleiner deel van de markt, blijft het behapbaar en je marketing wordt veel gemakkelijker. Je hoeft niet met hagel te schieten. Als je hulp nodig hebt bij je Facebook advertenties, huur je dan liever een social media adviseur in of een Facebook advertentie specialist?

Als je een boekhouder bent, kun je je richten op alle ondernemers, of je zou kunnen kiezen voor moeders met een webshop. Je levert dezelfde dienst, maar als je kiest voor een niche, maakt dat je marketing gemakkelijker omdat je jouw boodschap en de kanalen die je inzet hier op aan kunt passen.

Voordelen van een niche

Een niche betekent dus keuzes maken. Je kiest wat je wel doet, en wat juist niet. Dat klinkt misschien eng en spannend, maar het heeft juist voordelen. En je kiest dit niet voor de rest van je leven. Je kunt zo’n niche altijd weer aanpassen. Wat zijn de voordelen?

1. Je marketing wordt gemakkelijker

Zoals hierboven al beschreven wordt je marketing gemakkelijker. Door je op een specifieke doelgroep te richten hoef je je niet op alle kanalen te richten, maar weet je precies waar je doelgroep uithangt en kun je je branding, boodschap en marketingactiviteiten hierop afstemmen. Je leert die doelgroep steeds beter kennen. En hoe beter jij je ideale klant kent, hoe gemakkelijker jij je aanbod en marketing hierop aan kan laten sluiten.

2. Minder concurrentie

Hierdoor heb je ook minder concurrenten. Want als je je op alles en iedereen richt, dan is alles en iedereen je concurrent. En dan wordt het lastig om je te onderscheiden. Maar door je op een specifiek deel van de markt te richten, word je een monopolist op je zelfgekozen terrein. Niemand biedt hetzelfde als wat jij biedt.

3. Je wordt een specialist

Als je kiest, wordt je een ware specialist. Doordat je je veel beter kunt focussen, wordt je ook een steeds grotere expert in je niche. Je hoeft je alleen in dit onderwerp te verdiepen waardoor je steeds beter wordt. En klanten werken graag met een specialist, en betalen hier ook graag meer voor.

4. Kost minder energie

Doordat je kunt focussen op één specifieke doelgroep met één specifieke onderwerp, kost het minder energie. Je hoeft je alleen nog maar in dat ene onderwerp te verdiepen en je marketing kost minder tijd. Je hoeft bijvoorbeeld niet op alle social media kanalen aanwezig te zijn, maar alleen daar waar je specifieke doelgroep uithangt. Daardoor houd je meer tijd over voor leuke dingen, voor je hobby’s en je kinderen.

Hoe kies je jouw perfecte niche?

Jouw niche bepaal je zelf. Je maakt zelf de keuze voor jouw niche. Als je alleen kijkt wat een lucratieve niche is, dus waar veel geld te verdienen valt, gaat het niet werken. Jouw passie is dus het allerbelangrijkste, zonder die passie houd je het niet vol. Vaardigheden kun je ook nog leren 😉

Kijk naar je vaardigheden en kwalificaties, en wie je kunt helpen. Maar kijk niet alleen naar wie je het beste kunt helpen, maar wie vind je leuk om te helpen. Je kunt misschien een bepaalde groep mensen heel goed helpen, maar als je dat niet leuk vindt, werkt het demotiverend.

De perfecte niche: je combineert werk wat je leuk vind en waar je goed in bent, met mensen die daar ook geïnteresseerd in zijn (lees voor willen betalen) en waar je graag mee wilt werken. Het is het snijvlak van je talenten en passies én waar jouw ideale klanten voor willen betalen.

Bij een niche zijn 3 elementen van belang. En het gaat om de combinatie van die 3 dingen:

1. Jouw ideale doelgroep

Wie zijn jouw ideale klanten? Met wie wil je werken en met wie niet? Want je kunt wel heel goed zijn om een bepaalde groep mensen te helpen maar als je daar niet blij van wordt dan kun je hier nooit opbloeien.

Kies een doelgroep, dus de groep mensen waar je je op richt. En hoe specifieker, hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan grote organisaties, moeders of start-ups. Maar je kunt je ook richten op thuiswerkende moeders.

2. Een specifiek probleem van die doelgroep

Waarschijnlijk heeft jouw doelgroep, meer problemen maar je richt je op 1 of 2 dingen. Dit probleem moet urgent en belangrijk genoeg zijn zodat ze er ook voor willen betalen. Jij kunt wel vinden dat ze iets nodig hebben, maar als mensen dat zelf niet vinden, dan worden ze ook geen klant bij je.

Richt je dus op een urgent en specifiek probleem van jouw ideale klanten. Als je trainingen geeft over timemanagement, kun je je ook richten op timemanagement voor thuiswerkende moeders zodat ze makkelijker werk en kinderen kunnen combineren.

3. Jouw oplossing voor dit specifieke probleem

Waarschijnlijk heb je een hele specifieke visie of werkwijze voor jouw oplossing voor dit specifieke probleem waarmee je je onderscheid van anderen. Hierdoor kun je je onderscheidend positioneren en kunnen klanten makkelijker voor jouw kiezen.

De oplossing die je biedt, is ook je wat je gaat verkopen. Mensen betalen voor een oplossing en zijn niet zo zeer geïnteresseerd hoe je dat doet. Bij het voorbeeld van timemanagement voor thuiswerkende moeders verkoop je bijvoorbeeld: leer in 10 weken efficiënter thuiswerken zodat je meer tijd hebt voor de kinderen.

Durf te kiezen

Een niche kiezen kan best lastig zijn, maar het is dus belangrijk dat je in ieder geval een keuze maakt. Je kunt dit altijd later weer aanpassen. De grootste fout is dat ondernemers helemaal niet (durven) kiezen.

Maar door een duidelijke keuze te maken, wordt je steeds beter in je vak, heb je meer focus en leer je jouw niche steeds beter kennen. Je kunt je aanbod en je marketing hier steeds beter op afstemmen. En mensen kunnen ook makkelijker voor jou kiezen en anderen naar je doorverwijzen omdat ze weten waar jij de expert in bent.

In de volgende les ga ik je helpen om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is noodzakelijk om je bedrijf te kunnen starten.