Start your own brand

Zelf producten maken

Voor veel creatievelingen is het zelf maken van hun producten het meest voor de hand liggend. Of het nu sieraden, kleding of beautyproducten zijn, als je je eigen producten maakt heb je volledige controle over het merk en de kwaliteit. Maar je krijgt ook te maken met beperkingen zoals tijd en schaalbaarheid.

De primaire kosten van het zelf maken van producten komen van het inkopen van grondstoffen, de opslag van de voorraad, en de gemaakte uren.

Besef bovendien dat je niet alle producten zelf kunt maken. Je mogelijkheden zijn afhankelijk van je skills en beschikbare middelen.

Voor wie is dit geschikt?

Deze benadering is vooral voor de doe-het-zelvers. Mensen met hun eigen unieke ideeën die de skills en de middelen hebben om hun producten zelf te maken. Daarnaast is deze manier ook ideaal voor mensen die volledige controle willen houden over de kwaliteit van hun producten en hun merk, en de opstartkosten van hun inventaris graag laag willen houden.

Voordelen

  • Lage opstartkosten. Als je je producten zelf maakt, hoef je meestal niet meteen een grote voorraad te produceren, wat bij inkopen wel het geval is. Zo kun je de productiekosten relatief laag houden, kosten die voor veel webshops het grootste gedeelte van hun opstartbudget vormen.
  • Controle over je merk. Als je je producten zelf maakt kun je precies het soort merk bouwen wat je voor ogen hebt, zonder beperkingen.
  • Controle over de prijs. Vergelijkbaar met de controle over je merk. Je kunt je producten elke prijs geven die jij wilt.
  • Controle over de kwaliteit. Als je je producten zelf maakt kun je de kwaliteit van je producten steeds goed in de gaten houden, zodat je zeker weet dat ze voldoen aan jouw eisen en die van je klanten.
  • Flexibiliteit. Je producten zelf maken geeft je maximale flexibiliteit, omdat je de kwaliteit en eigenschappen van het product, of zelfs het hele product, op elk gewenst moment volledig aan kunt passen.

Nadelen

  • Arbeidsintensief (kost enorm veel tijd). Afhankelijk van je product kan zelf maken enorm arbeidsintensief zijn, waardoor je minder tijd over hebt om je met je bedrijf zelf bezig te houden.
  • Schaalbaarheid. Zelf maken kan een probleem worden als je bedrijf succesvol wordt. Soms is het mogelijk om het maken uit te besteden aan een fabriek, maar dat wordt lastig als je klanten verwachten dat elk product met de hand gemaakt is.
  • Beperkte productkeuze. Zoals we hierboven al zeiden wordt je productkeuze beperkt door de skills en middelen die je hebt. 

Gratis handleiding: In 10 stappen je eigen Shopify-webshop starten

Leer met dit e-book stap voor stap hoe je jouw eigen Shopify webshop start en inricht!Gratis handleiding aanvragen

Marges

Als je je product zelf maakt heb je vaak grotere marges, omdat je meer controle hebt over de kosten en de prijsstelling. Daar staat echter tegenover dat zelf maken veel tijd kan kosten, en aangezien tijd geld is kan dat je marge weer enorm laten krimpen.

Risico’s

Over het algemeen loop je met zelf maken financieel gezien weinig risico. Omdat je de producten zelf maakt heb je niet te maken met een minimale hoeveelheid items die je moet bestellen zoals bij laten maken of inkopen. Het is zelfs vaak zo dat je een product pas hoeft te maken als je een bestelling binnenkrijgt, wat ervoor zorgt dat je eerst rustig je bedrijfsidee kunt uittesten voordat je er te veel tijd, energie en geld in investeert.

Voorbeeld

Nayme maakt kettingen die de betekenis van namen uitbeelden. De oprichters begonnen het bedrijf vanuit hun huis en maken al hun eigen sieraden. Omdat ze hun producten zelf maken hebben ze de mogelijkheid om topkwaliteit sieraden te maken en hun eigen, unieke merk op te bouwen zonder dat ze van tevoren grote voorraden in hoeven te kopen. Daardoor hadden ze lage opstartkosten en is hun bedrijf flexibel.

Louise Henry, medeoprichter van Nayme vertelt – “We maken zelf schetsen van onze ontwerpen, en werken daarna samen met een CAD-designer uit de buurt om onze sieraden te maken. Dat was de beste optie voor ons omdat we zo de kwaliteit goed in de gaten konden houden, en telkens maar een kleine hoeveelheid producten hoefden te maken.”

Noot van de redactie: Een aantal maanden nadat dit artikel live ging is Nayme ermee opgehouden, maar we hopen dat dit voorbeeld alsnog bruikbaar is voor mensen die hun eigen bedrijf aan het opstarten zijn.

Laten maken

Een andere goede optie voor het verkrijgen van producten en voorraad is het vinden van een producent die jouw producten voor je maakt. Als je op zoek gaat naar een producent heb je de keuze tussen binnen- en buitenlandse producenten. Hoe dichterbij Nederland, hoe duurder de producent meestal is, terwijl Aziatische landen vaak het goedkoopst zijn.

Als je op zoek bent naar een producent in het buitenland, is er grote kans dat je op een gegeven moment bij Alibaba terechtkomt. Alibaba is één van de grootste B2B marktplaatsen, en brengt Aziatische fabrikanten in contact met westerse kopers. Naast Alibaba bestaan er nog een aantal gelijksoortige marktplaatsen, vaak iets kleiner en gericht op specifieke landen, zoals bijvoorbeeld IndiaMart.

Voor wie is dit geschikt?

Je product laten maken is een goed idee voor bedrijven met een uniek productidee, of voor een nieuwe variatie op een bestaand product. Daarnaast is het heel geschikt voor bedrijven wiens producten al succesvol zijn gebleken. Dit laatste is vooral heel belangrijk, omdat van alle vier methodes laten maken de grootste investering vooraf vraagt.

Voordelen

  • Losse items zijn vaak goedkoop. Per item is laten maken meestal de goedkoopste optie. Dit zorgt voor de grootste marges op je producten.
  • Controle over je merk. Als je je product laat maken kun je een eigen merk opbouwen rondom het product en zit je niet vast aan andermans ideeën.
  • Controle over de prijs. Je hebt niet alleen controle over je merk, maar ook over de prijsstelling. Je kunt helemaal zelf bepalen hoeveel een product gaat kosten.
  • Kwaliteitscontrole. In tegenstelling tot dropshippen of inkopen heb je bij laten maken volledige controle over de kwaliteit van je uiteindelijke product.

Nadelen

  • Minimumbestelling. Het grootste nadeel van het laten maken van je product is dat je veel startkapitaal nodig hebt om je eerste bestelling te kunnen plaatsen. Afhankelijk van de kosten van het fabriceren en van het product zelf, ben je zo maar tienduizenden Euro’s kwijt.
  • Kans op fraude bij buitenlandse producenten. Opgelicht worden door een fabrikant uit het buitenland is de snelste manier om failliet te gaan.
  • Aanlooptijd. Van alle vier methodes heeft laten maken de langste aanlooptijd. Een producent moet een heel proces doorlopen: prototypes, testen, verfijnen, produceren. De taal- en cultuurbarrières die komen kijken bij het contact met producenten in het buitenland, evenals de afstand in kilometers, zorgt er vaak voor dat het proces alleen maar nóg langer duurt.

Marges

Als je je product laat maken kunnen je marges enorm variëren, gebaseerd op het product zelf, de producent, en de hoeveelheid items die je bestelt. Desondanks zijn de marges bij laten maken over het algemeen groter dan bij inkopen of dropshippen.

Risico’s

Grote potentiële opbrengst betekent meestal ook een groot risico. Van alle vier methodes loop je bij laten maken het grootste risico. Je moet vooraf een grote bestelling plaatsen, zonder dat je weet of het product ook echt gaat verkopen. De minimumhoeveelheid die je kunt bestellen (MOQ – minimum order quantity) begint vaak pas bij duizend items of meer. De MOQ hangt af van het product en de producent, dus zorg dat je er zo snel mogelijk achter komt hoeveel het is. Goed nieuws: er kan meestal wel over de MOQ onderhandeld worden.

Daarnaast loop je als je bij een buitenlands bedrijf koopt het risico op fraude, vooral in Aziatische landen. B2B bedrijven zoals Alibaba hebben stappen ondernomen om fraude te beperken, maar oplichting is alsnog een groot risico, zeker ook omdat je als het gebeurt vaak geen legale stappen kan ondernemen.

Voorbeeld

Cole & Parker is een goed voorbeeld van een bedrijf dat er voor koos om hun producten te laten maken. Cole & Parker maakt kleurrijke, opvallende luxesokken voor mannen. Ze werken samen met een ontwerper in Canada maar laten hun sokken maken in China, wat ze vermoedelijk de grootst mogelijke marge oplevert.

Een bedrijf dat er voor koos om zijn producten te laten maken

Inkopen

Je producten inkopen is een redelijk simpel proces. Je koopt je voorraad (meestal merken van anderen) direct van de fabrikant, of via een groothandel. Vervolgens verkoop je de producten tegen een hogere prijs.

Vergeleken met het laten maken van je producten heeft inkopen minder risico’s. Ten eerste ga je een merk verkopen dat zijn succes al bewezen heeft, dus loop je niet het risico dat je veel tijd of geld investeert in een product wat niemand blijkt te willen kopen. Ten tweede is de MOQ stukken lager dan bij het laten maken van je product. Het hangt af van de fabrikant en het product, maar soms kun je zelfs één item inkopen.

Voor wie is dit geschikt?

Je producten bij een groothandel inkopen is ideaal als je snel wilt beginnen met verkopen, of als je een breed assortiment aan producten en merken wilt verkopen. Bovendien heb je veel keuze, omdat er voor bijna alles wat je kunt bedenken wel een groothandel is.

Voordelen

  • Je producten zijn al bewezen succesvol. Omdat je producten verkoopt die zichzelf al bewezen hebben, loop je een veel kleiner risico met een onverkoopbare voorraad te blijven zitten.
  • Merkbekendheid. Door het “aura effect”, kan het verkopen van bekende merken ook jouw merk snel meer bekendheid geven.

Nadelen

  • Je producten zijn al bewezen succesvol. Het verkopen van succesvolle producten is zowel een voor- als een nadeel. Omdat meerdere verkopers deze producten aanbieden, moet je extra hard werken om je te onderscheiden en klanten te overtuigen om ze juist bij jóu te kopen.
  • Controle over de prijsstelling. Als je merken van anderen verkoopt moet je je vaak ook (deels) aan hun regels houden. Sommige merken voeren een streng prijscontrolebeleid om te voorkomen dat je hun producten te goedkoop aanbiedt. Dat kan acties en kortingen die je van plan was in de weg staan.
  • Voorraadbeheer. Als je inkoopt via een groothandel moet je vaak een bepaalde minimale hoeveelheid kopen. Deze MOQ hangt af van het product en de fabrikant, maar je zult hoe dan ook een voorraad krijgen en die moeten beheren – een activiteit waar veel tijd in kan gaan zitten.
  • Relaties met verschillende producenten of groothandels onderhouden. Als je een breed assortiment aan producten verkoopt heb je vaak ook te maken met meerdere groothandels en fabrikanten, die allemaal hun eigen wensen, eisen en regels hebben.

Marges

De marges voor inkopen via een groothandel zijn beter dan die voor dropshippen, maar niet zo goed als laten maken. Je kunt deze methode zien als het veilige gebied tussen laten maken en dropshippen. Alhoewel elk geval natuurlijk uniek is, is de typische marge voor ingekochte goederen rond de 50%.

Risico’s

Je producten inkopen is minder riskant dan laten maken, maar er kleven nog altijd risico’s aan. Je moet nog steeds een voorraad inkopen zonder dat je de garantie hebt dat je het ook allemaal kunt verkopen. Het grootste gevaar zit hem in jezelf niet kunnen onderscheiden van verkopers die dezelfde producten aanbieden.

Voorbeeld

Een goed voorbeeld is the Lodge, een bedrijf dat een selectie van producten speciaal voor mannen verkoopt. Ze kopen in bij Amerikaanse groothandels en verkopen de producten voor winkelprijzen in hun webshop. Doordat ze inkopen bij groothandels kunnen ze een breed assortiment van producten voor deze niche aanbieden.

In de volgende module leer je hoe je bepaalt wanneer je merk succesvol is.