Les 14: Webshop catalogus koppelen

In Facebook Ads is het mogelijk om zogenaamde Dynamic Product Ads te maken. Zo kun je advertenties maken die producten uit je catalogus tonen. Door je webshop catalogus te koppelen aan Facebook Ads kun je automatisch je catalogus bijwerken.

Maak je nieuwe producten aan in je webshop, dan verschijnen deze ook in je advertenties. Het grote voordeel van Dynamic Product Ads is dat je erg goed kunt meten wat het financiële resultaat is. Je ziet bij een conversie campagne in Facebook Ads direct hoeveel euro je verdient hebt tot op de cent nauwkeurig.

Om je webshop catalogus te koppelen kun je voor veel webshop systemen gebruik maken van een product feed manager.

Product feed manager om je webshop te koppelen

Voor Dynamic Product Ads dien je gebruik je maken een productfeed. Dit is een digitaal bestand waarin al je productinformatie staat. Zo’n productfeed is opgebouwd d.m.v. XML code. Nu kun je zelf zo’n code op maat laten maken of gebruik maken van een Product Feed Manager.

Een voorbeeld van een PFM is Channable. Deze tool fungeert als een platform tussen je webshop en diverse externe kanalen waaronder Facebook Ads. Met Channable heb je de volgende producten ter beschikking:

 • Feeds
 • Ads
 • Plugins
 • Marktplaatsen
 • Orders
 • Analytics

Feeds

Met de productfeeds van Channable kun je jouw webshop koppelen aan meer dan 1000 vergelijkingswebsites, marktplaatsen en andere platformen. Door gebruik te maken van categorisering in je webshop, en iedere categorie te koppelen aan de juiste categorie van de externe partner, worden je producten op de juiste plaatsen getoond. Dagelijks worden de producten gesynchroniseerd.

Dashboard van Channable
Categorieën koppelen

Ads

Deze training gaat over Facebook Ads en daarom wil ik dit onderdeel een beetje kort houden. Channable heeft de mogelijkheid om dynamische product ads te maken voor Google Shopping i.c.m. Google Ads. De producten van je webshop worden hiermee in shop resultaten van Google getoond.

Plugins

Het kan technisch beste een uitdaging zijn om je webshop te koppelen aan een extern platform. Er zijn veel webshop systemen en daarom heeft Channable voor de meest gebruikte platformen een plugin gemaakt.

Als je gebruik maakt van één van de bovenstaande platformen dan ben je zeker bekend met plugins of modules. Als je gebruik maakt van Channable dan kun je plugins downloaden die je producten koppelen aan allerlei externe platformen. De configuratie spreekt voor zich via een eenvoudig setup scherm.

Wil hoeft niet perse gebruik te maken van Channable om product feeds te maken, zo zijn er voor verschillende platformen extensies ontwikkeld:

 • Magento: https://marketplace.magento.com/apptrian-apptrian-facebook-catalog.html
 • Woocommerce: https://woocommerce.com/products/facebook/
 • Gebruik je een ander systeem? Ik zoek graag met je mee voor een oplossing!

Marktplaatsen

Veel grote e-commerce platformen gaan fungeren als een marktplaats waarop ook andere verkopers hun producten kunnen aanbieden. Zo toont in Nederland Bol.com ook producten van andere verkopers, is Amazon groot in de VS en is Alibaba in Azie marktleider.

Via het dashboard van Channable kun je productsfeeds inzenden naar de bovenstaande platformen. Je kunt met business rules zelf bepalen welke producten je naar externe marktplaatsen stuurt. Je moet vaak een percentage afstaan aan het platform en daardoor is dit geschikter voor producten met een hoge marge.

Orders / bestellingen

Als je een verkoop hebt gedaan via een externe marktplaats dan wil je natuurlijk het liefst de order zien in het dashboard van je webshop. Je voorraad dient namelijk synchroon te lopen.

Channable maakt gebruik van een API. Dit is een soort koppeling. Het integreren van je webshop platform via een API zorgt voor een gemakkelijke manier om je producten te importeren in Channable en maakt het instellen van een orderconnectie mogelijk. Als je de productdata hebt geoptimaliseerd en je de exports hebt geselecteerd waarmee je een orderconnectie wil leggen, kunnen al je bestellingen en de bijbehorende data via een overzicht in Channable bekeken worden.

Als je gebruik maakt van Magento, Lightspeed, Divide, Prestashop of WooCommerce is het mogelijk om al je bestellingen direct door te sturen naar je webshop omgeving. Wanneer een bestelling wordt geplaatst op een marktplaats wordt automatisch de order op je webshop platform gesynchroniseerd. Als een order geannuleerd wordt dan ontvangt Channable deze data ook.

Analytics

Uiteraard wil je kunnen zien hoe je productfeeds presteren. Webshop data is een zeer belangrijk element van online marketing. Je zou kunnen zeggen dat webshop platforms eigenlijk niet zonder dit deel kunnen. Channable biedt een ontzettend gemakkelijke integratie van Google Analytics, die de data omtrent productprestaties regelrecht naar je Channable dashboard importeert. Deze data kan vervolgens zeer handig zijn om op basis van productprestaties bepaalde veranderingen in je feed door te voeren. Een paar kleine aanpassingen van je data kunnen voor grote veranderingen in je verkoopprestaties zorgen en je advertentiekosten significant verminderen. Kortom, je analyseert je data en optimaliseert je productinformatie allemaal op één plek.

Bekijk productprestaties op productniveau

Channable stelt je in staat om de prestaties van je productinformatie tot op productniveau te bekijken. Dit betekent dat je de data van ieder uniek product kunt bekijken, waardoor duidelijk wordt welke producten goed, en welke producten minder goed presteren. Als aanvulling hierop heb je ook nog de vrijheid om je producten te groeperen op basis van merk- of categorieniveau. Dit zorgt voor een breder overzicht en kan de algemenere prestaties van je product management duidelijk naar voren laten komen.

Prestatie-dashboard per kanaal

Het adverteren op meerdere kanalen zorgt voor een grote toename in het bereik van je producten, maar we kunnen ons voorstellen dat het bijhouden van de prestaties voor al deze advertenties zeer tijdrovend is. Met Channable is het mogelijk om je eCommerce voortgang voor ieder kanaal apart te tonen, waardoor je wat specifieker kunt kijken waar er nog geoptimaliseerd kan worden. Analyseer deze data om ieder kanaal te optimaliseren voor een maximale toename in ROI.

Op prestatie gebaseerde productwijzigingen

Middels het gebruik van onze business rules is het mogelijk om UTM codes toe te voegen aan alle productlinks om nóg meer data te verzamelen over je advertenties. Selecteer een paar attributen, zoals bron, medium en campagnenaam om Google Analytics helemaal te optimaliseren met de data die jij belangrijk acht. Gebruik vervolgens de data die je via Google Analytics hebt verzameld om je advertenties voor ieder exportkanaal te optimaliseren. Transformeer je slecht presterende advertenties in bestsellers door je aanbod te wijzigen en je data aan te passen voor de verschillende applicaties waarvoor je de export wil gebruiken. Hiermee kun je alles aanpassen aan de laatste retail trends en haal je het maximale uit de digitale markt.

Opdrachten bij Les 14

In Les 14 heb je geleerd hoe je m.b.v. de tool Channable en andere tools je product catalogus kunt koppelen aan diverse marketing platformen. Bij deze les horen de volgende opdrachten:

 1. Zet je producten in een webshop m.b.v. een webshop platform zoals Woocommerce, Magento, Lightspeed of een ander gewenst platform. Denk eraan dat het niet te technisch moet worden om een productfeed te kunnen maken d.m.v. een plugin.
 2. Maak een productfeed van de producten uit je webshop.
 3. Maak een account aan op Channable of maak gebruik van een product feed plugin die past bij je gekozen webshop systeem.
 4. Maak een retargeting campagne aan met dynamic product ads voor mensen die de winkelmand bezocht hebben maar geen bestelling gedaan hebben.

Forums bij Les 14

Hieronder vind je de topics uit het forum van les 14:

My Account Forums Facebook School | Les 14: Webshop catalogus koppelen

Koppel je webshop aan Facebook en maak dynamische product ads.
Viewing 3 topics - 1 through 3 (of 3 total)
Viewing 3 topics - 1 through 3 (of 3 total)
 • You must be logged in to create new topics.