LeadStart Cursus – Module 5 – Meten

In dag 5 van de LeadStart Cursus wil ik het met je hebben over het meten van resultaten. Door te meten weet je wat er gebeurd. Door te meten kun je ontdekken wat wel en wat niet voor je werkt. Zodat je feedback hebt waarmee je dingen kunt verbeteren.

Doel van vandaag:

 • Leren welke cijfers belangrijk zijn voor de online verkoop van je product.
 • Leren omgaan met cijfers en hierop anticiperen.
 • Tools gebruiken om resultaten van je inspanningen te meten.

Theorie van module 5: Meten

De kunst van een goede klantreis is het meetbaar maken en tracken van bezoekers. Je wilt weten in welke fase de bezoeker zich in de klantreis zit om zo de juiste informatie te kunnen geven. Suspect, Prospect, Lead, Klant of Fan.

Er zijn een aantal mogelijkheden om data te kunnen meten:

 • tracking d.m.v. Facebook Pixel of Google Tracking Code
 • tracking d.m.v. Site tracking in bijvoorbeeld ActiveCampaign

Facebook Pixel

Als je adverteert in Facebook heb je de beschikking over diverse type doelgroepen. Met Opgeslagen doelgroepen kun je Suspects vinden. Mensen die nog onbekend met je zijn. Daarna kun je zogenaamde Aangepaste doelgroepen of Custom audiences maken. Dat zijn doelgroepen die je maakt o.b.v. hun surfgedrag op je website of op Facebook zelf. Tenslotte heb je nog Vergelijkbare of Look-a-like doelgroepen die lijken op je bestaande doelgroep. Hoe ziet zoiets er dan uit in je campagne?

 1. Suspects (opgeslagen doelgroep, bijvoorbeeld Vrouwen – 18-45 jaar – Nederland – Nederlands – Interesse in Cosmopolitan)
 2. Prospects (aangepaste doelgroep, van mensen die je landingspagina hebben bekeken maar geen aanvraag deden)
 3. Leads (aangepaste doelgroep, van mensen die je landingspagina hebben bekeken, een aanvraag deden en je bedankt pagina bezochten)
 4. Klanten (aangepaste doelgroep, van mensen die je bedankt pagina van je product aankoop bekeken hebben.
 5. Fans (aangepaste doelgroep van mensen die al langer dan X dagen klant zijn.

LET OP: Sinds de iOS 14 update van Apple dien je jouw website te verifiëren en kun je maximaal 8 gebeurtenissen vastleggen. Lees ook https://nl-nl.facebook.com/business/help/126789292407737?id=1205376682832142.

Site tracking

Als je gebruik maakt van ActiveCampaign (of wellicht een ander CRM pakket) dan ondersteunt deze vaak Site Tracking. Je installeert dan een stukje script in je website en vervolgens kun je e-mails in gang zetten als een persoon een bepaalde website pagina bezoekt. Je start bijvoorbeeld een reeks instructie e-mails als iemand een specifiek product gekocht heeft. In de video zie je hoe dit werkt.

Kritieke prestatie indicatoren (KPI’s)

Wanneer weet je nu of iets goed loopt? Hoe bepaal je wanneer je een mijlpaal behaald hebt? Ik probeer altijd een scenario uit te schrijven dat voor mij een succes is. Succes is namelijk persoonlijk en per bedrijf verschillend. Een voorbeeld:

 • Ik heb een online cursus van € 250,- excl. btw. De eerste KPI is dus dat een orderwaarde minimaal € 250,- moet zijn.
 • Voor mij is succes als de kosten niet hoger zijn dan 40%. Een Cost-Per-Sale van maximaal € 100,- is een tweede KPI. In principe maakt het niet uit hoe de kosten gemaakt worden. Dit kan een affiliate commissie zijn maar ook een budget voor Facebook Ads.
 • Stel dat in mijn markt 1 op de 100 bezoekers mijn cursus koopt en een klik € 1,- is. Dan zit ik strak tegen de maximale Cost-Per-Sale aan. De derde KPI is dus dat 1 op de 100 koopt (1% conversie naar klant) en dat de kosten per klik maximaal € 1,- als vierde KPI.

Blijven alle waarden binnen de gestelde KPI’s dan loopt de campagne naar een succes! Het doel is natuurlijk om te sleutelen zodat alles beter wordt en de campagne meer rendement krijgt: misschien de kosten van cursus verhogen, de Cost-Per- Sale proberen verlagen, het conversie percentage naar kopers verhogen en de klik-kosten verlagen.

Video module 5: Meten

>> Verder naar Module 6 – Evergreen Funnel