LeadStart Cursus – Module 2 – Vinden

De eerste V van het VVV-Model gaat over Vinden. Het vindbaar en zichtbaar maken van je bedrijf. Er zijn in principe 2 manieren; organisch en via PPC marketing (pay per click). Bij organisch kun je denken aan social media en zoekmachine optimalisatie. Bij PPC marketing kun je denken aan Facebook Ads of Google Adwords, de methoden waar je betaalt per klik.

Doel van vandaag:

 • Leren op welke manieren je te vinden bent voor je ideale klanten.
 • Ontdekken hoe de doelgroep zoekt en welke zoekwoorden zij gebruiken.
 • Helder krijgen waarom je hier bent. Wat doe je en wat los je op voor je klanten?

Theorie dag 2: Vinden

Het vindbaar maken van je bedrijf heeft vrijwel altijd als doel om meer omzet te maken. Je wilt meer aanvragen, meer webshop orders, etc. Vindbaar worden is vrijwel altijd een combinatie van organische en betaalde methoden. Het vindbaar maken van je bedrijf is met name van toepassing voor de eerste 2 fases in de klantreis: Suspect – Prospect – Lead – Klant – Fan. Je wilt zichtbaar worden voor mensen die in je doelgroep zitten maar jou nog niet kennen (suspects) en zichtbaar blijven voor mensen die jou kennen maar nog geen actie ondernemen (prospect). Het doel van vindbaarheid is zorgen dat suspects en prospects een lead of klant worden.

Organische vindbaarheid

Bij organische methoden kun je denken aan:

 • zoekmachine optimalisatie
 • wekelijks een blog schrijven
 • een social media kanaal bijhouden, zoals Facebook of Instagram
 • e-mail marketing

Zoekmachine optimalisatie

Met zoekmachine optimalisatie verbeter je jouw website of webshop zodanig dat deze op de eerste pagina terecht komt, bij relevante zoekopdrachten. Deze opdrachten kunnen kort zijn zoals ‘autoverzekering’ en langer zijn zoals ‘autoverzekering afsluiten friesland’. De korte zoektermen zijn het meest competitief en daardoor moeilijker om vindbaar op te worden. Daarom zie je steeds meer bedrijven zich focussen op de langere zoekopdrachten en tevens probleemgerichte zoekopdrachten, zoals ‘hoe sluit ik een autoverzekering af?’ of ‘waar vind ik de goedkoopste autoverzekering?’.

Blogstrategie

Omdat veel bedrijven zichtbaar willen zijn voor probleemgerichte zoekopdrachten, starten ze een blog strategie. Dit wil zeggen dat ze op een consistent tempo blog artikelen schrijven op hun website. Mensen hebben dan een probleem en typen dit in de zoekmachine. Een kwalitatief blog zal dan snel naar voren komen in de zoekresultaten. In de blog artikelen wordt regelmatig verwezen naar een product of dienst. Tevens verschijnt vaak de mogelijkheid tot inschrijven op een mailinglijst. Op deze manier vang je mensen uit de vijver die geïnteresseerd zijn in het thema van je bedrijf. Een goed artikel bevat zo’n 1000-3500 woorden, hoe beter de inhoud, hoe beter de vindbaarheid. Schrijf je wekelijks zo’n artikel dan kan ik je vrijwel garanderen dat er over een jaar een supergoed vindbare website staat.

Social media kanaal

In het rijtje van organisch kunnen we natuurlijk de social media niet vergeten. De reuzen Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter hebben miljarden gebruikers waar uiteraard ook je doelgroep zit. Het gevaar van social media is echter dat je er aan ‘geketend’ raakt. Je krijgt de drang om het liefst dagelijks artikelen te posten op verschillende kanalen waardoor al je tijd opgeslokt wordt. Zelf gebruik ik daarom de tool SocialBee. Hierin kun je tal van artikelen plaatsen en deze worden volgens een vast patroon verspreid over al je social media.

E-mail marketing

Nieuwsbrieven zijn toch zo 2005?! Dacht het niet :). Het gebruik van e-mail marketing in je marketing strategie werkt nog steeds prima. Het voordeel van e-mail marketing is dat je een hechte band opbouwt met je doelgroep en dat je mensen steeds weer opnieuw kunt benaderen zonder dat je kosten toenemen. Zelf maak ik gebruik van de tool ActiveCampaign. Ik gebruik dit omdat het diepe integratie heeft met het webshop systeem Woocommerce waar ik gebruik van maak. Zoals je wellicht gemerkt hebt, is alles tot nu toe automatisch gegaan:

 1. je bestelde de LeadStart Cursus
 2. je bestelling werd automatisch afgerond
 3. je kwam automatisch in de cursus terecht
 4. je krijgt per e-mail instructies voor de modules

Met e-mail marketing kun je dus veel herhalende berichten automatiseren. Hierdoor krijg je hele consistente communicatie binnen je bedrijf. Daarnaast kun je e-mail personaliseren, je stuurt de juiste boodschap op het juiste moment in de klantreis.

De grootste uitdaging

De uitdaging aan deze methoden is het aanbrengen van zelfdiscipline en consistentie. Het werkt namelijk niet als je het af en toe doet. De kracht zit juist in de consistentie. Schrijf maar eens consistent iedere maandag een blog over je markt, na 1 jaar ben je een dikke autoriteit in Google. Een andere opmerking is dat het effect indirect is. Je zult niet direct na dag 1 bezoekers krijgen. Het is een strategie voor de langere termijn. Je zult dus geduld moeten hebben. Echter is het effect steeds sneller merkbaar omdat je steeds meer waarde in Google krijgt en daardoor worden nieuwe blog artikelen steeds sneller opgepikt. Daarnaast hoef je niet steeds opnieuw te betalen voor de terugkerende bezoekers op je blog.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor e-mail marketing. Je betaalt de eerste keer om iemand op je lijst te krijgen, daarna kun je oneindig mails sturen zonder advertentiekosten te betalen. Je betaalt alleen licentiekosten aan de e-mailprovider. Aan het begin heb je weinig aanmeldingen, maar naarmate je meer aanmeldingen krijgt op je lijst is het effect sterker en blijvend.

Marketing simpel houden

Door marketing simpel te houden blijft het behapbaar. Wat je kunt doen is een weekoverzicht maken waarin je jouw taken neerzet. Probeer dit maar eens een jaar vol te houden:

Tijd/DagMaDiWoDoVrZaZo
9.00Blog schrijven 1000-3500 woorden5 Social media posts klaarzetten1 E-mail versturen1 uur Zoekmachine optimalisatieBetaalde advertenties beheren

Betaalde vindbaarheid

Een andere manier om vindbaar te worden is door ervoor te betalen. Je betaalt dan bijvoorbeeld per klik. Stel 1 op de 100 bezoekers koopt je aanbod. Een klik in Google Ads kost bijvoorbeeld € 0,50. Eén klant kost je dan 100 x 0,50 is € 50,-. Je kunt al vrij snel uitrekenen of de winstmarge het toelaat om dan te adverteren in Google.

Het businessmodel van betaalde vindbaarheid werkt als een veiling. Hoe meer vraag, hoe meer de prijs wordt opgestuwd. Lopen de kosten voor een klant in de tientallen tot honderden euro’s dan heb je ook een product in je aanbod nodig die voldoende winstmarge heeft.

Een voorbeeld:

Webwinkel x verkoopt meubels voor kinderen. In 2020 bedroeg de omzet € 500.000,- excl. btw en daarvoor waren 1000 orders nodig. De gemiddelde orderwaarde is dan 500.000 / 1000 is € 500,- excl. btw. De marge tussen inkoop en verkoop is 40%. Er is dus € 200,- beschikbaar om bedrijfskosten, marketing en winst te maken. Stel je wilt € 100,- in je pocket steken en de bedrijfskosten zijn € 50,- dan heb je € 50,- voor marketing. Je kunt nu een aantal KPI’s of kritieke prestatie-indicatoren opstellen:

 • ik wil dat minimaal 1% op de 100 koopt
 • ik wil bezoekers kopen voor maximaal € 0,50 per stuk
 • ik wil een orderwaarde van gemiddeld € 500,-
 • ik wil dit jaar naar 1200 orders, omzet € 600.000,-

Je hebt nu concrete handvaten om een marketingcampagne te starten. Uitgaande van bovenstaand kost het je maximaal 1200 x 50 is € 60.000,- per jaar aan marketing investering. De kunst is om daarna te optimaliseren:

 • 2% op de 100 laten kopen (= verdubbeling omzet, door beter aanbod, gebruiksvriendelijker verkoopproces)
 • klik kosten verlagen naar € 0,40 per stuk
 • orderwaarde verhogen naar € 600,- (upsells, cross-sells)

Betaalde marketing wordt steeds duurder omdat er meer mensen bieden op advertentieruimte. Het is dus geen kinderspel en er gaat serieus geld in om. Laten we verder gaan met de video.

Video dag 2: Vinden

Huiswerk Module 2

 1. Maak een weekkalender en probeer dit eerst eens een maand consistent uit te voeren.

>> Verder naar Module 3 – Vertrouwen