Les 6

Conversies meten

Conversie?! In de vorige lessen heb ik je kennis laten maken met het woord Converter. Een Converter is een methode om een bezoeker van de ene fase naar de volgende fase in de funnel te laten gaan. Wanneer iemand door een Converter gaat dan vind er een conversie plaats. Het aantal conversies bepaald het succes van je campagne.

Conversies zijn er in verschillende typen:

DoelgroepTypeConverter
SuspectViewIemand bekijkt een video en wordt van suspect een prospect
ProspectViewIemand bezoekt je giveaway pagina, maar schrijft zich niet in
LeadView / Opt-inIemand bezoekt je giveaway pagina, schrijft zich in en bekijkt je bedankt pagina
KlantView / AankoopIemand koopt je product, gaat door de checkout en bezoekt de bedankt pagina van je webshop.
FanView / InschrijvingIemand bekijkt de inschrijf pagina voor affiliate, meldt zich aan en komt op de bedankt pagina van je inschrijfformulier.

Video van Les 6

Theorie van Les 6

In Les 3 heb je de Facebook Pixel geïnstalleerd. Deze pixel meet al het verkeer van bezoekers op je website. Op deze manier kun je dus meten wanneer iemand naar de volgende fase in de klantreis gaat. Deze informatie is super belangrijk. Het aantal keren dat iemand door een Converter gaat bepaald het conversiepercentage en het succes van je verkooppagina. Op deze manier kun je berekenen of je campagnes rendabel zijn en je kunt opschalen.

Aangepaste conversies van Facebook

Een conversie vind plaats als iemand een bepaalde doel bereikt. Dit is meestal een pagina weergave, zoals een bedankt pagina. Wat je wil weten is dus hoe vaak deze bedankt pagina bereikt wordt met je campagne. Dit doe je in Facebook met ‘Aangepaste conversies’. Op deze pagina https://business.facebook.com/events_manager/custom-conversion kun je een aangepaste conversie maken.

Je vult hierbij de url van de bedankt pagina van de betreffende fase van de klantreis in. Nu je de aangepaste conversies hebt dien je de kolommen van je advertentiemanager aan te passen.

Kolommen aanpassen

In de advertentiemanager van Facebook wil je het liefst in 1 oogopslag kunnen zien hoe vaak je bezoekers zijn geconverteerd in de klantenreis.

Kies rechtsboven de tabel van je advertentiemaneger Kolommen > Kolommen aanpassen…

Zoek op de naam van de aanpaste conversie. Vink deze aan. De aangepaste conversie verschijnt onderaan het lijstje rechts. Sleep deze naar boven, dit is de volgorde van de kolommen.

Vink ‘Opslaan als voorinstelling’ aan en klik op toepassen. De kolom van de conversie is toegevoegd. De voorinstelling staat nu tevens in het lijstje van de Kolommen in de eerste stap.