Les 5

Campagnes, advertentiesets en ads opzetten

In deze les gaan we beginnen met het opzetten van advertenties. We gaan advertenties maken en bezoekers naar je website, webshop of app halen. In deze les ga je bereik voor je bedrijf genereren. In les 7 ontdek de je structuur van het Facebook Ads systeem.

Het advertentie systeem van Facebook bestaat uit Campagnes, Ad sets en Advertenties. Bij het kiezen van de campagne is het belangrijk om te bepalen wat je wilt. Kies je voor betrokkenheid waarbij de interactie veelal op Facebook blijft of voor verkeer en conversies waarbij de interactie meestal op je website gebeurd?

Video van Les 5

Theorie van Les 5

Nu het tijd is om advertenties aan te maken wil ik nog even deze checklist met je doornemen:

 1. je Facebook pagina is aangemaakt
 2. je advertentieaccount is aangemaakt
 3. je betaalmethode is gekoppeld (iedere maand krijg je een factuur van Facebook)
 4. je Facebook Pixel is geinstalleerd op je website
 5. je zelfgekozen doelgroepen zijn ingesteld
 6. je aangepaste doelgroepen zijn ingesteld
 7. je vergelijkbare doelgroepen zijn ingesteld

Je kunt nu aan de slag om advertenties te maken!

De structuur van Facebook Ads

Facebook Ads zijn gebouwd uit 3 onderdelen in een hierarchie:

 1. Campagnes; hier bepaal je het doel van je advertenties
 2. Advertentiesets; hier bepaal je de doelgroepen
 3. Advertenties; hier kun je testen met verschillende teksten, afbeeldingen, headlines

Campagne starten op Facebook (doel bepalen)

Op https://business.facebook.com/adsmanager/manage/campaigns kun je via de groene knop een nieuwe campagne starten. Afhankelijk wat je marketingdoelstelling is kun je hier een keuze maken. Ik kies meestal voor Betrokkenheid, Verkeer of Conversies, afhankelijk van de fase in de Klantreis / Funnel:

 1. Suspect > Betrokkenheid; je wilt een doelgroep opbouwen die betrokkenheid heeft met je merk door bijvoorbeeld een video advertentie te bekijken, te reageren.
 2. Prospect > Conversies; je biedt een giveaway, demo of iets anders laagdrempeligs aan en bepaalt het succes aan de hand van het aantal conversies / downloads / aanvragen.
 3. Leads > Conversies of Verkopen uit catalogus. Je toont klantervaringen, product informatie en andere overtuigende elementen met als doel om de lead een klant te maken. Heb je enkele producten dan kies je voor conversies, heb je 10+ producten dan kies je voor Verkopen uit catalogus.
 4. Klanten > Verkopen uit catalogus. Je wilt de Lifetime value en Average order value verhogen door upsells uit je catalogus te laten zien.
 5. Fans > Conversies. Je wilt dat je klanten bijvoorbeeld een formulier invullen waarin ze een aanvraag doen om affiliate van je bedrijf te worden.

Hieronder zie je een voorbeeld van het keuzescherm:

Advertentie sets (doelgroep)

In deze stap ga je gebruik maken van de vergelijkbare en aangepaste doelgroepen die je gemaakt hebt. Binnen een campagne maak ik altijd van alle 5 stappen een advertentieset (suspects, prospects, leads, klanten en fans). Om te starten kun je alleen de suspects doen om te kijken of je uit koude bezoekers klanten kunt krijgen. Ik raad je ook snel aan om met prospects te starten omdat deze vaker kopen. Zo voedt de suspects set de prospects set.

DoelgroepCampagnedoelAdvertentieset
1. SuspectBetrokkenheidVergelijkbare doelgroep of Opgeslagen doelgroep
2. ProspectConversiesAangepaste doelgroep van betrokken suspects
3. LeadConversiesAangepaste doelgroep van prospects
Verkopen uit catalogusAangepaste doelgroep van prospects
4. KlantVerkopen uit catalogusAangepaste doelgroep van leads
5. FanConversiesAangepaste doelgroep van klanten

Kies een opgeslagen doelgroep of een aangepaste doelgroep. De gegevens worden automatisch uit die doelgroep gehaald die je gemaakt hebt.

De Suspects vind je bij ‘Een opgeslagen doelgroep gebruiken’.

De Prospects, Leads, Klanten, Fans en Vergelijkbare doelgroepen vind je bij ‘Aangepaste doelgroepen’.

Neem de bovenstaande instellingen over voor de plaatsing.

Hoeveel budget moet ik kiezen?

Ik zeg altijd tegen mijn klanten; hoeveel wil je eigenlijk verdienen? En hoe snel wil je dit verdienen? Stel dat het antwoord € 100.000,- excl. btw binnen 1 jaar is dan raad ik aan om 10% hiervan te investeren in ads. Je jaar budget is dan € 10.000,- en je maandbudget zo’n € 833,- en je dagbudget zo’n € 28,-. Het is een kwestie van rekenen. Gaandeweg de reis kom je er snel achter of je met dit marketing budget voldoende bestellingen scoort om je doel te halen.

Die € 10.000,- is het budget voor al je advertentiesets. Als je dagbudget € 30,- kun je dus het beste 1/3 reserveren voor de suspects, 1/3 voor de prospects en 1/3 voor de leads dus 10-10-10 euro dagbudget.

Onderaan de screenshot zie je de optie ‘Een limiet voor bieden instellen’. Hier kun je de kosten per klik limiteren zodat de prijs niet door het dak gaat. Deze kun je starten met 0,30 en na een aantal dagen verhogen of verlagen stapsgewijs per 0,10 euro totdat je merkt je te veel of te weinig betaalt.

Facebook werkt als een veiling, waarbij je biedt tegen andere adverteerders die targeten op dezelfde doelgroep. Hoe hoger je bod, hoe vaker en beter je getoond wordt.

Advertenties

Binnen een advertentieset kun je testen met variaties van je advertenties om te ontdekken welke beter werkt. Welke advertentie heeft meer klikken, een betere Click Through Rate en zorgt voor meer aanvragen?

Je kunt variëren in tekst, afbeeldingen, headlines, type advertentie, knop… Om te starten raad ik je aan om 5 varianten te maken, een aantal dagen te testen en de slecht presenterende te vervangen met nieuwe (die licht afwijken van de best presenterende). Er zijn richtlijnen voor goede advertenties, maar het verschilt heel erg per branche, doelgroep en product. Deze richtlijnen worden in Les 8 besproken.

Kies een goede naam voor de advertentie, zoals Text 1 | Image 1 | Headline 1. Kies daarna de juiste Facebook pagina en het Instagram account.

Kies de Indeling van de advertentie. Mijn voorkeur heeft een afbeelding of een video. De andere vormen hebben veel klikmogelijkheden die niet direct naar je website gaan, waardoor je veel meer klikken betaald.

Upload 5 varianten van afbeeldingen en varieer in de teksten. Door te ‘split-testen’ ontdek je welke beter werken.

Maak een interessante tekst waarin je alle nodige informatie geeft die aanzetten tot actie:

 • omschrijving product
 • prijs
 • verzendkosten
 • levertijd
 • website-url
 • kop

Ik probeer altijd alle nodige informatie in de advertentie te tonen, zodat je bezoekers niet voor verrassingen komen te staan. Je klantreis moet een logische en voorspelbare flow zijn.

Rechts zie je direct een preview van je advertentie.

De URL parameters zijn voor gevorderde gebruikers. Hiermee kun je de marketing attributie bepalen. Hierover meer in les 16.

De conversietracking staat ingevuld met de Facebook Pixel die je aangemaakt hebt.

Publiceer de advertenties. Het is nu wachten op goedkeuring van Facebook. Het kan zijn dat je advertentie teveel tekst bevat. Je zult zo min mogelijk tekst moeten gebruiken om goedkeuring te krijgen. Laat de campagne een aantal dagen lopen en bekijk wat de resultaten zijn.