Les 3

Facebook Pixel instellen

In de les 2 heb je gezien hoe je een Facebook Advertentieaccount aanmaakt. Je krijgt hiermee overzicht in de zakelijke Facebook activiteiten van je bedrijf. In les 3 van deze cursus gaan we de Facebook Pixel op je website instellen. De Pixel zorgt ervoor dat je in de complete Facebook Funnel Strategie kunt meten in welke fase je bezoekers zitten. Je gebruikt de pixel dus om resultaten en voortgang te meten.

Video van Les 3

Bekijk de video over de Facebook Pixel hier:

Theorie van Les 3

Facebook Pixel?! Wat is dat dan? Als je net start met adverteren op Facebook dan zullen er een aantal nieuwe termen om je oren vliegen. De Facebook Pixel is een stukje code dat je kunt plaatsen op je website. Deze code analyseert het gedrag van je bezoekers op je website. 

Met deze informatie kun je vervolgens gerichte advertenties tonen. Zo kun je bijvoorbeeld advertenties tonen aan mensen die je website bezocht hebben. Deze mensen zijn erg ‘warm’ en zijn makkelijk om aan te zetten tot een aankoop. 

In les 3 van de Facebook Marketing cursus ga je de Facebook Pixel installeren op je website. Het klinkt moeilijker dan het is. Je dient een stukje code op je website te plaatsen. Als je niet genoeg toegang hebt tot de website, kun je de pixelcode doorsturen naar je website bouwer.

Facebook Pixel in de Funnel Strategie

De Facebook Pixel is cruciaal in een succesvolle marketing campagne via Facebook. Hieronder een voorbeeld van een funnel strategie waarin een koude bezoeker wordt getransformeerd tot een enthousiaste fan. Er zijn 5 fases in de klantreis:

  1. Suspect
  2. Prospect
  3. Lead
  4. Klant
  5. Fan
FaseMateriaal in advertentiesPixel
1. SuspectWaardevolle video’s, opgenomen met bijvoorbeeld Screenflow of Camtasia.Gericht op een Opgeslagen of vergelijkbare doelgroep van bestaande traffic of klantenbestand. Meet iedereen die de video langer dan 30 seconden bekeken heeft.
2. ProspectEen waardevolle giveaway of ander laagdrempig aanbod.Gericht op een aangepaste doelgroep van mensen die je video’s 30+ seconden hebben bekeken. Toon je maximaal 30 dagen. Dit noemen ze ook wel een ‘leadmagnet’. Hier vul je ook je e-mail software met leads.
3. LeadDiepgaande informatie over je product, klantervaringen.Gericht op iedereen die je giveaway gezien heeft, of de bedankt pagina van je leadmagnet gezien heeft via een aangepaste doelgroep.
4. KlantGerelateerde producten en een affiliate programma.Gericht op iedereen die op de bedankt pagina van je webshop is geweest (of bijvoorbeeld de eerste module van je training).
5. FanLeuke beloningen en mogelijkheden voor je affiliatesGericht op iedereen die door je funnel is gegaan. Bijvoorbeeld mensen die de laatste module van je training hebben gezien. Maak een aangepaste doelgroep van mensen die de url van deze module hebben gezien.

Gedurende de klantreis heeft een bezoeker 3 tot 7 contact momenten nodig om klant te worden. Om te zorgen dat iedereen effectief door de klantreis gaat kun je gebruik maken van retargeting.

Retargeting / Remarketing via de Facebook Pixel

Retargeting is het benaderen van mensen die al eerder op je site zijn geweest maar niet de gewenste actie hebben ondernomen. Dit kan diverse redenen hebben:

  • slechte timing; de bezoeker was druk
  • geen budget; de bezoeker had op dat moment even te weinig budget
  • haast; door het snelle scrollen door Facebook was je aanbod niet duidelijk.

Iemand heeft bijvoorbeeld mijn landingspagina bekeken over het e-book maar heeft geen gratis kopie aangevraagd. De remarketing campagne die ik gemaakt heb is gericht op alle mensen die wél de landingspagina bekijken (prospect), maar niét de bedanktpagina bereiken (lead).

In Facebook Ads wordt dit ook wel een Aangepaste doelgroep genoemd. Les 5 gaat dieper in op deze materie. Zo kun je bijvoorbeeld mensen benaderen die wel www.jewebsite.nl/gratis-ebook gezien hebben maar niet www.jewebsite.nl/bedankt-voor-het-downloaden gezien hebben.

Relevante advertenties tonen met de Facebook Pixel

Mensen die de bedanktpagina van mijn e-book bereikt hebben noem ik dus ‘Leads’. Je kunt hier een aangepaste doelgroep van maken en deze vervolgens uitsluiten voor de campagne van de suspects (koud publiek) en prospects. Hierdoor toon je geen e-book aanbieding aan mensen die deze al hebben gedownload. Meer hierover in les 10.

Plugins om de Facebook Pixel te installeren

Veel website systemen hebben een plugin of extensie om de Facebook Pixel te installeren:

DrupalDownload
JoomlaDownload
MagentoDownload
WordPressDownload

Nadat je de pixel geinstalleerd hebt kun je binnen enkele minuten in Facebook de pixel activiteiten zien en kleurt het lampje groen.