Partnerships & Influencermarketing

instagram populair

Voor je webshop zal je altijd een trouwe achterban hebben. Familie en vrienden helpen je met de promotie door goede mond-tot-mondreclame en delen ook weer jouw posts die jij op social media zet. Daarnaast heb je een paar trouwe klanten die regelmatig een bestelling bij jou plaatsen. Maar graag zou je in plaats van deze kleine kring toch een groter bereik willen hebben bij je doelgroep. Een van de middelen om dit te bereiken is door de hulp van een influencer in te schakelen. Door producten te showen en reviewen in vlogs, een blog te schrijven over een bepaald product of bepaalde items toe te voegen aan een outfit hebben zij al bijgedragen aan het succes van een aantal webshops.

Wat de influencer heeft, willen wij ook

Om een influencer in te zetten voor je webshop, is het eerst goed om te weten wat een influencer nou eigenlijk precies is. Want je hoeft niet per se een popster of geweldige acteur met een grote fanbase te zijn om onder deze noemer te vallen. Een influencer is eigenlijk een persoon die zeer veel volgers heeft op social media (YouTube, Facebook, Instagram, Twitter) en op deze manier dus ook een zeer grote groep kan bereiken. Deze mensen zijn de betreffende persoon namelijk niet voor niets gaan volgen via een van de socialmediakanalen. Ze worden bewonderd door de volgers. Bijvoorbeeld door het fantastische leven dat ze dagelijks laten zien via vlogs op YouTube. Influencers zijn zeer likeable, omdat ze ergens in uitblinken. Humor, een mooi gezicht, een geweldig figuur hebben en model zijn, gaming, het maken van make-up looks, het koken van heerlijke gerechten of sport. Om zo dicht mogelijk bij deze persoon te zijn en een kijkje in het leven te krijgen gaan mensen deze persoon volgen op social media. En wanneer er regelmatig gepost wordt, blijven ze menig timeline domineren waardoor het bereik alleen maar toeneemt. Een influencer kan dus een bekend persoon van televisie of radio zijn, maar ook een blogger of vlogger.
En juist omdat een influencer bewonderd wordt en een voorbeeldfunctie heeft, wil de fanbase ook wat zij hebben. Daarnaast heeft deze persoon een grote vorm van betrouwbaarheid over zich. Want als het grote idool zegt dat een product zeker de moeite waard is om aan te schaffen, dan moet dat wel zo zijn. Wegens het grote bereik van een influencer is het dus een optie om de producten uit je webshop door deze persoon te laten promoten. Grote kans dat je verkoop op deze manier een boost krijgen. En daarnaast is reclame maken op deze manier veel effectiever dan een reclamespotje dat is ingesproken door een onbekend persoon.
Een voorbeeld van een samenwerking tussen een webshop influencer is de promotie van de kleding van BALR. Dit kledingmerk richt zich voornamelijk op kleding voor voetballers, maar ook andere bekendheden als Martin Garrix (Nederlandse dj) en Alicia Keys (bekende zangeres) worden regelmatig in deze kleding gespot. Dit label, opgericht in 2013 door Ralph de Geus, Juul Manders en Demy de Zeeuw (inmiddels oud-voetballer), heeft vanaf begin af aan gelijk de juiste influencers benaderd. Zo wisten zij voetballers Eljero Elia en Gregory van der Wiel aan het merk te binden door gratis kleding op te sturen. Ook andere bekende voetballers kregen gratis kleding opgestuurd die steeds vaker met dit kledingstuk werden gespot op de foto. En dit werkte, want een grote doelgroep wil ook het succesvolle leven van een bekende voetballer. Momenteel draait BALR een omzet van 10 miljoen euro per jaar. Nu had de Zeeuw een streepje voor omdat hij al bekend was in het wereldje en makkelijker de bekende voetballers kon benaderen, maar dit is wel een goed voorbeeld van wat het effect kan zijn van de juiste influencers.

De juiste persoon vinden voor jouw campagne  

social fitness dude

Geen enkele influencer is hetzelfde. Ze hebben allemaal een eigen platform waar ze het meest te vinden zijn. Een vlogger post dagelijks of een aantal keer per week (in ieder geval aan de hand van een vast schema) filmpjes op YouTube. Daarnaast is deze persoon ook te vinden op Instagram, Twitter en Facebook. Een blogger maakt tevens gebruik van social media. Instagram is de manier om het grote publiek een kijkje in het leven te geven tussen de blogs door. Met een kort filmpje van het ontbijt op Instastories is het net alsof je even samen aan de ontbijttafel zit met deze persoon. Via Facebook laten ze onder ander weten wanneer er een nieuwe blog online staat. Door steeds aanwezig te zijn op deze manier bouwen ze een sterke band op met hun volgers.
Voor jou is het dus goed om je eerst eens te verdiepen welk platform geschikt is voor de promotie van jouw producten, welke influencer hierbij past en hoeveel volgers deze heeft. Zorg er wel voor dat de samenwerking ‘klopt’. Het is namelijk niet logisch om een foodblogger te benaderen als jij juist alleen maar sokken  verkoopt. Er moet altijd sprake zijn van een logische link, maar iets verder denken mag ook. Zo kan een samenwerking met een foodblogger wel een optie zijn als jij tenten verkoopt. Dan kan het een campagne worden over koken met producten uit de natuur tijdens een paar dagen kamperen. En laat dan net jouw tent een goede accommodatie zijn voor deze trip. Verder kan je tools als Brandwatch en Followerwonk gebruiken voor je zoektocht.

Het kostenplaatje van een influencer

Hoe meer volgers een influencer heeft, des te hoger is het prijskaartje. Deze personen zijn zich er namelijk bewust van dat ze een zeer hoog bereik hebben. Alleen gratis producten opsturen is niet voldoende om je producten te laten promoten. Daarnaast is adverteren ook de bron van inkomsten voor de influencer zelf. Beslis daarom altijd van tevoren wat je maximale budget is. Hierbij hoef jij je niet direct te richten op de personen met de meeste volgers. De kosten voor een campagne door een social influencer met miljoenen volgers kunnen wel oplopen tot maar liefst 2,5 ton. In plaats daarvan kan je ook een nano-influencer (maximaal 5000 volgers) of een micro-influencer (tussen de 5000 en 50.000 volgers) benaderen. Bij deze groep starten de kosten voor een campagne met gemiddeld € 5000. In sommige gevallen is het sluiten van een barteldeal ook mogelijk. Dan heb je een campagne in ruil voor gratis producten, afname van jouw diensten of je betaalt een bedrag dat meer als symbolisch wordt gezien. Maar ook deze constructie komt vooral voor bij de beginnende influencers met een minder hoog aantal volgers.
Controleer altijd of de volgers echte mensen zijn en niet gekochte followers. Anders zal de campagne jou in ieder geval weinig opleveren. Of de volgers echte mensen of bots zijn, controleer je bijvoorbeeld door een aantal Instagramposts aan te klikken en bijvoorbeeld naar de reacties te kijken. Als een influencer duizenden volgers heeft, maar nauwelijks reacties dan weet je dat het gaat om gekochte volgers en een betaalde samenwerking niet de moeite waard is voor jou.

De start van de samenwerking

instagram model

Een influencer kan je op verschillende manieren benaderen. Hier hangt het er ook weer vanaf hoe groot het bereik is. Stel, je wil graag een samenwerking met een blogger. Deze heeft dagelijks duizenden unieke bezoekers op de website en 250.000 volgers op Instagram en een grote hoeveelheid volgers op Instagram. Wanneer je contact zoekt door een persoonlijk bericht te sturen via Instagram of Facebook, heb je grote kans dat dit niet eens gelezen wordt. Dagelijks ontvangt deze persoon veel meer berichten in deze inbox en zal je verzuipen tussen de rest. Met een persoonlijke e-mail kom je al een stuk verder. Maar zorg er dan wel voor dat dit geen standaard en oppervlakkig mailtje wordt. Beschrijf goed waarom je juist deze persoon benadert (verwerk in je verhaal ook eerdere campagnes die je hebt gevolgd), wat je voorstel voor een campagne is, de hoogte van de vergoeding, de frequentie en natuurlijk of de influencer geïnteresseerd is in een samenwerking. Stel je verder geduldig op en sta ook open voor de voorwaarden van de persoon aan de andere kant.

Veel bloggers en vloggers werken ook samen met een mediabureau. In dit geval kan je het bureau rechtstreeks benaderen, zij zoeken contact met de influencer en hebben een sturende rol zodat er gewerkt wordt naar een op maat gemaakte campagne. De meest bekende mediabureaus in Nederland zijn Adfactor en Social1influencers. Op de website vind je een overzicht van de aangesloten influencers, de mogelijkheden voor een campagne en de tarieven.

De campagne

Wanneer je de juiste persoon hebt gevonden voor de promotie van jouw webwinkel, is het tijd om de campagne vorm te geven. Hoe dit verloopt heeft ook te maken met of er samengewerkt wordt met een mediabureau of niet, maar over het algemeen is het verstandig om zelf duidelijk aan te geven wat voor campagne je graag wilt:

  • – Advertorial

Een blogpost die over jouw producten gaat, dus tekst met eigen foto’s van de artikelen ter illustratie. Verder bevat de post een of twee links naar jouw webshop. Het geheel is verwerkt in zo’n vorm dat de lezer het niet doorheeft dat het gaat om een advertorial.

  • – Review in blog op vlog
    De influencer neemt in een video of een post jouw producten uitgebreid onder de loep. Ideaal gelegenheid om je producten goed te laten zien.
  • – Product placement

Vooral geschikt voor vlogs. Je producten komen regelmatig duidelijk in beeld. Ook wordt er in de beschrijving (bijvoorbeeld op YouTube) een link geplaatst naar jouw webshop.

  • – Gesponsorde post op Instagram

De influencer maakt een foto van zichzelf met jouw product en post dit op Instagram met een kort verhaal. Wil je een aantal voorbeelden zien? Zoek dan op dit platform naar posts met #spon.

  • – Plaatsing van banner of reclame op de website

Spreekt voor zich. De advertentie van je webshop wordt voor een bepaalde periode op de website van de influencer geplaatst.

  • – Winactie

Meestal in combinatie met een review. Geef je veel producten weg met deze actie? Of hebben je producten een hoge waarde? Bedenk dan samen met de influencer een plan om je doelgroep wat meer uit te dagen om de prijs te winnen dan alleen delen en liken. Laat ze bijvoorbeeld een filmpje maken of een foto plaatsen op Instagram met de vermelding van een speciale hashtag, zodat je deze eenvoudig terug kunt vinden via dit platform.

  • – Doelgroep aanzetten tot actie

Ben je verbonden aan een belangrijke organisatie en wil je aandacht vragen voor een belangrijke petitie? Dan kan je hier ook aandacht voor vragen door de influencer de doelgroep op te roepen deze te ondertekenen. Zowel tekst, foto als video zijn geschikt hiervoor.

  • – Affiliates

Laat in een artikel, foto of video een link plaatsen naar jouw webshop.  
Is het helemaal helder welke campagne jullie gaan gebruiken? Dan is het ook tijd om goede afspraken te maken. In je eerste contact heb je al aangegeven wat je verwachtingen zijn, maar bij de start van de campagne is het belangrijk om de strategie uit te werken. Wat zijn de Key Performance Indicators (ook wel KPI’s), wat wil je bereiken met deze samenwerking en wat zijn bijvoorbeeld de gewenste aantallen van reacties op een winactie? Vraag ook om een preview van de post voordat deze online gaat. Zo kan jij controleren of alles voldoet aan jouw voorwaarden, de juiste content bevat en de de goede tone of voice heeft.
Laat daarnaast ook duidelijk weten of het gaat om een eenmalige samenwerking of dat je zou willen dat deze campagne regelmatig terugkeert. Dit heeft in dit geval ook invloed op de vorm van de content. In dit geval kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een serie van een aantal blogposts te laten maken.

Meet je bereik

Staat de campagne eenmaal online, dan wil je natuurlijk ook weten wat hier het resultaat van is en of je de investering aan het terugverdienen bent. De resultaten kan je in dit geval op een aantal verschillende manieren meten. Vraag de influencer (of het mediabureau) na een aantal weken om een rapportage van het aantal views, reacties en bezoekersaantallen. Daarnaast is het belangrijk om het verkeer naar je eigen website te monitoren. Maak hierbij gebruik van tools als Google Analytics voor een uitgebreid overzicht van het aantal bezoekers per landingspagina, hoe vaak de pagina is weergegeven en hoeveel tijd de bezoekers op je website hebben doorgebracht. Onthoud verder dat de samenwerking nooit een garantie geeft voor een langdurige toename van je klantenkring, maar het is zeker een forse duw in de goede richting.