Launch your products

Als je een webshop gaat beginnen zul je natuurlijk eerst moeten bedenken wat je gaat verkopen. Je kunt tegenwoordig bijna alles online kopen en er zijn dus nagenoeg geen beperkingen bij het bepalen van het juiste assortiment. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Om je te helpen bij het kiezen van de producten die je online gaat verkopen zetten wij hieronder de verschillende overwegingen voor je op een rij.

Algemene informatie over je eigen webwinkel beginnen >>

Hoofd- of nichemarkt?

De eerste vraag die je moet beantwoorden is of je een webshop gaat beginnen in de zogenaamde hoofdmarkt of nichemarkt. Het verschil tussen deze twee is heel simpel: een webshop die zicht richt op de hoofdmarkt heeft een groot en algemeen aanbod (bijv. telefoonhoesjes voor ieder type smartphone). Een webshop die zich richt op een nichemarkt heeft een zeer gespecialiseerd aanbod (bijv. houten telefoonhoesjes voor de iPhone).   

Voor- en nadelen
Een webshop die zich richt op een nichemarkt is mogelijk de enige aanbieder van een bepaald product. Op deze manier heeft deze shop weinig last van concurrentie, is de doelgroep makkelijk te bereiken, hoef je weinig geld uit te geven aan promotie en marketing en kan je shop makkelijk worden gevonden in Google. Het nadeel is natuurlijk dat doorgaans de vraag naar een dergelijk product een stuk kleiner is. Een webshop die zich richt op de hoofdmarkt moet flink investeren in de eerste voorraad, heeft veel last van concurrentie en zal dan ook een groot budget voor marketing, promotie en SEO moeten reserveren. Het voordeel is dat de afzetmarkt een stuk groter is. Als je overweegt een webshop te beginnen op de hoofdmarkt is het verstandig eerst de concurrentie goed in kaart brengen en je af te vragen of je de strijd aan kunt.

Zelf produceren of inkopen

Misschien overweeg je een webshop te beginnen met producten die je zelf gaat produceren, zoals cupcakes of handgemaakte sieraden. Dat is natuurlijk superleuk. Niet alleen heb je dan veel affiniteit met het assortiment, maar je kunt ook zelf goed de kwaliteit handhaven en controleren. Tevens zullen je kosten lager zijn omdat je zelf de arbeid investeert. Een mogelijk nadeel is dat als je shop gaat lopen je wel aan de vraag moet kunnen voldoen.

Als je producten gaat inkopen moet je kunnen beschikken over een startkapitaal om je eerste voorraad aan te leggen. Daarnaast moet je op zoek naar een betrouwbare leverancier waar je voordelig kunt inkopen. Het grote voordeel ten opzichte van zelf produceren is dat je heel eenvoudig je voorraad kunt aanvullen. Een nadeel is dat je inkoop duurder wordt en je afhankelijk wordt van een andere partij, je leverancier.

Producten importeren

Je kunt tegenwoordig natuurlijk heel eenvoudig producten importeren, bijvoorbeeld vanuit China. Het grote voordeel is dat je de producten in het buitenland vaak veel goedkoper kunt inkopen. Er zijn echter ook belangrijke nadelen. Zo heb je vaak geen persoonlijk contact met je leverancier en moet je maar afwachten of je de goederen daadwerkelijk geleverd krijgt en of ze van een constante kwaliteit zijn. Daarnaast heb je te maken met lange levertijden, hoge vrachtkosten en mogelijk invoerrechten. Ga dus op zoek naar een betrouwbare leverancier en plaatst eerst een kleine proefbestelling om te testen of alles naar wens verloopt. Kijk op de site van de Belastingdienst voor meer informatie over de afhandeling van btw en invoerrechten bij het importeren vanuit het buitenland.

Wat is dropshipping?

Het is mogelijk een webshop te beginnen zonder dat je een eigen voorraad hebt. Deze vorm van online verkoop heet dropshipping. Je shop bevat dan een technische koppeling met een leverancier en is feitelijk niet meer dan een doorgeefluik. Je biedt (een deel van)  het assortiment van een grote leverancier in je shop aan en Iedere bestelling wordt rechtstreeks doorgestuurd naar de leverancier die vervolgens zorg draagt voor de verzending. Het voordeel van een dropship-shop is dat je niet hoeft te investeren in de eerste voorraad en je probleemloos en snel een groot assortiment kunt aanbieden. Er kleven echter ook verschillende nadelen aan een dergelijke manier van een webshop exploiteren, zo kun je niet je assortiment aanvullen met producten van een andere leverancier, betaal je vaak hoge verzendkosten, is de winstmarge beperkt en zijn er vaak al andere shops die exact hetzelfde assortiment aanbieden.

Eigen voorraad

De leukste manier om een webshop te beginnen is natuurlijk door een eigen voorraad van zelfgemaakte of ingekochte producten aan te leggen. Op deze manier heb je zelf de ultieme controle op de kwaliteit van de producten en ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste verzending van de artikelen. Doordat je dagelijks in de weer bent met je assortiment krijg je er nog meer affiniteit mee en kun je ook je klanten veel beter van dienst zijn. Om een eigen voorraad aan te leggen moet je natuurlijk kunnen beschikken over voldoende ruimte en zul je moeten nadenken over de inrichting van je magazijn. Vaak begin je met een beperkte voorraad en kun je makkelijk alles kwijt in een kast of op zolder.

Verzending

Als je artikelen via een webshop gaat verkopen dienen deze te worden verzonden. Ook dit aspect is een overweging waard bij het bepalen van je assortiment. Hele grote of zware producten brengen hoge verzendkosten met zich mee. Kun je de producten dan nog wel tegen een aantrekkelijke prijs aanbieden? Lees meer over het verzenden van pakketten.

Welk product ga je verkopen?

Of je nu een webshop begint in de hoofd- of een nichemarkt, producten zelf gaat maken of inkopen, een koppeling maakt met een dropshipper of je eigen voorraad aanlegt, het allerbelangrijkste is dat je enthousiast bent over de producten die je gaat verkopen. Je moet namelijk dagelijks pakkende productomschrijvingen maken, vlammende advertenties opstellen, honderden vragen van klanten beantwoorden, grappige facebookberichten en tweets posten etc. Als je dan niks hebt met de producten die je verkoopt dan wordt het een lastige opgave en is je webshop gedoemd te falen. Kies daarom een product waar je ‘wat mee hebt’, waar je enthousiast over bent en affiniteit mee hebt. Jouw enthousiasme zal een belangrijke drijfveer achter je webshop worden en daarmee de sleutel tot het succes.

Weet je al wat je gaat verkopen? Dan kun je meteen je het juiste pakket kiezen >>

Meer informatie over je eigen webshop beginnen

Lees onderstaande artikelen voor handige tips en meer informatie over het beginnen van je eigen webwinkel.

Vanwege de vele voordelen, zoals flexibele werktijden, zelfstandigheid en lage opstartkosten overweeg je om een webwinkel te beginnen. Maar welk product kun je het beste verkopen? Daar is geen eenduidig antwoord op, maar er zijn wél handige richtlijnen om een goede keuze te maken. Lees snel verder voor 8 handige tips.

1. Zelfgemaakt product

Ben je creatief aangelegd? Dan kan het een goed idee zijn om zelfgemaakte producten te verkopen.

Voordelen:

  • Je hebt een uniek product (!)
  • Je kunt zelf nieuwe producten ontwerpen en (laten) produceren
  • Je kunt alles zelf sturen en bent van (bijna) niemand afhankelijk
  • Je kunt zelf de kwaliteit handhaven en controleren
  • Je hebt potentie voor een unieke positie in de markt

Nadelen:

  • Zelf producten ontwerpen en ontwikkelen kost veel tijd
  • Bij veel vraag moet je hieraan kunnen voldoen
  • De meeste webwinkels shoppen pas fijn vanaf 100 producten. je kunt met minder beginnen, maar dan zal het lastiger zijn om terugkerende klanten aan te trekken. Zij willen immers ook nieuwe dingen ontdekken
Baby Botanic - Sweater Monstera

Bij Baby Botanic vind je zelfgemaakte, organic babykleertjes

2. Producten inkopen via een leverancier

Een andere optie is om producten in te kopen via een leverancier.

Voordelen:

  • Je houdt veel tijd over omdat je de producten niet zelf hoeft te ontwerpen, (laten) produceren, omschrijven, etc.
  • Je kunt eenvoudig je voorraad aanvullen. Het is een kwestie van bestellen, en klaar!

Nadelen:

  • Je hebt een startkapitaal nodig om je eerste voorraad aan te leggen
  • Je moet op zoek naar een betrouwbare leverancier waar je voordelig kunt inkopen
  • Je loopt het risico dat andere webshops dezelfde producten verkopen
  • Soms kun je de producten alleen in grote aantallen inkopen
  • Je hebt geen zeggenschap over het product
  • Je loopt het risico op een productiestop
  • Grotere shops kunnen de producten voor een lagere prijs aanbieden omdat zij vanwege een grotere afzet meer inkoopkorting kunnen krijgen
Producten display webwinkel LinYoli sieraden

Foto: LinYoli

3. Producten importeren

Tegenwoordig kun je eenvoudig producten vanuit het buitenland importeren, bijvoorbeeld vanuit China.

Voordelen:

  • Vaak kun je producten in het buitenland veel goedkoper inkopen

Nadelen:

  • Je hebt vaak geen persoonlijk contact met de leverancier
  • Je moet afwachten of je de producten daadwerkelijk geleverd krijgt én of ze van goede kwaliteit zijn
  • Lange levertijden, hoge vrachtkosten en mogelijk invoerrechten

Tip: plaats een kleine proefbestelling om te kijken of alles naar wens verloopt. Kijk op de site van de Belastingdienst voor meer informatie over de afhandeling van btw en invoerrechten bij het importeren vanuit het buitenland.

4. Een combinatie van zelfgemaakte en ingekochte producten

Het is mogelijk om je eigen producten met ingekochte producten te combineren zodat je sneller een groot assortiment hebt. Toch raden we aan om, als je serieus van plan bent je eigen merk op te bouwen, je beter voor 100% eigen producten kunt gaan.

5. Dropshipping

Je kunt een webshop beginnen zonder eigen voorraad. Dit heet dropshipping. Je shop bevat dan een technische koppeling met een leverancier (de dropshipper) en is feitelijk niet meer dan een doorgeefluik. Je biedt (een deel van) het assortiment van de leverancier in jouw shop aan. Iedere bestelling wordt rechtstreeks naar de leverancier doorgestuurd en hij zorgt voor de verzending.

Voordelen:

  • Je hoeft niet te investeren in de eerste voorraad (laag risico)
  • Je kunt probleemloos en snel een groot assortiment aanbieden
  • Het kost minder tijd, want je hoeft bestellingen niet zelf in te pakken
  • Je kunt je shop runnen vanaf waar je maar wilt. Je hoeft geen pakketjes in te pakken en te verzenden, zo kun jij zelfs vanaf Bali een succesvolle shop monitoren

Nadelen:

  • Vaak mag je jouw assortiment niet aanvullen met producten van een andere leverancier
  • Je betaalt vaak hoge kosten
  • Je winstmarge is beperkt
  • Vaak bieden andere shops exact hetzelfde assortiment

6. Producten inkopen via een inkoopbeurs of inkoopcentrum

Vind onder één dak de laatste trends en de nieuwste collecties van honderden leveranciers en merken. Veel inkoopbeurzen hebben een eigen thema of invalshoek.

  • ShowUP – Home & Gift
    showUP is een inkoopbeurs voor de branches wonen, kids en cadeauartikelen. De beurs richt zich onder andere op inkopers van woonwinkels, conceptstores en webshops.
  • Trade Mart – Retailbeurs Utrecht
    Bij Trade Mart ontdek je de laatste trends en kun je direct de nieuwste collecties inkopen van vele merken. Op de verdiepingen Jewels & Watches, Fashion World, Kitchen & Dining en Kids Universe ontdek je de nieuwste retail ontwikkelingen van 300 leveranciers en 2.000 merken.
     
  • TrendZ – de inkoopbeurs van de Benelux
    In 19 jaar is TrendZ uitgegroeid tot het grootste inkoopevent op gebied van Home, Lifestyle, Stationery, Office en Gifts.
  • TICA –  b2b cash & carry
    Onder één dak bieden 200 importeurs en fabrikanten 7 dagen per week een compleet aanbod aan Home, Gift, Garden, Decoratie én Fashion producten aan
Showup

ShowUp

7. Niche of juist niet?

Nu we hebben gekeken naar hoe je aan producten kunt komen is het belangrijk te kijken naar wat voor producten je wilt gaan verkopen: een niche of juist een breed aanbod.

Vooral als je producten inkoopt kan het namelijk verstandig zijn om te kiezen voor een niche: een webshop met een heel duidelijk eigen thema. Zo onderscheid je je van de grote spelers die vaak een enorm en breed aanbod hebben.

Voordelen:

  • Je hebt weinig last van concurrentie
  • Je doelgroep gemakkelijk bereiken; je bent tenslotte een van de weinigen die het gewenste product(aanbod) biedt
  • Je hebt weinig marketingbudget nodig
  • Je hebt potentie voor een goede vindbaarheid binnen zoekmachines
  • Je kunt een hogere prijs vragen

Nadelen:

  • De vraag naar een gespecialiseerd aanbod is vaak kleiner
Martijntje Cornelia sieraden van suikerspin

Martijntje Cornelia verkoopt sieraden gemaakt van suikerspin

IMAKIN DIY pakketten

IMAKIN verkoopt haar eigen samengestelde Do It Yourself pakketten

8. Voeg waarde toe

Last but not least: voeg waarde toe. Er bestaan tegenwoordig ontzettend veel webwinkels, dus waarom zou iemand bij jou iets kopen? Kijk of je producten van toegevoegde waarde kunt verkopen die een probleem oplossen. Liep jij er na de geboorte van je kindje bijvoorbeeld tegenaan dat er geen hippe, ecologische kleertjes verkrijgbaar waren? Kijk eens of je zelf toffe kleertjes kunt (laten) produceren.

Conclusie: of je nu zelfgemaakte of ingekochte producten gaat verkopen, kiest voor een niche of juist een breed aanbod, eigen voorraad of een dropshipper: het belangrijkste is dat je enthousiast bent over de producten die je gaat verkopen. Je bent namelijk dagelijks bezig met het schrijven van productteksten, het beantwoorden van vragen of je prodcuten en het bedenken van social media post. Kies daarom voor een product waar je iets mee hebt. 

Zo, we hopen dat deze tips je helpen bij het kiezen van een geschikt product. Volgende week vertellen we alles over hoe je jouw productprijs bepaalt.

Zin om aan de slag te gaan met je eigen webwinkel? Hier beschrijven we een aantal stappen waar je aan moet denken bij het starten van je eigen shop. Succes!

Aan de slag met je e-commerce platform

Je hebt nu nagedacht over je niche, je hebt een product, het wordt tijd om het daadwerkelijk te verkopen! In de volgende les leer ik je welke e-commerce platformen er zijn en hoe je deze kunt inrichten.