E-commerce platform

Als je wilt starten met e-commerce dan heb je in de meeste gevallen een webshop nodig. Het is ook mogelijk om zonder webshop te starten, je zou dan direct kunnen verkopen via marketplaces zoals Bol.com en Amazon.nl. Een nadeel hiervan is dat je veel controle uit handen geeft:

 • geen grip op de uitstraling, moeilijker om onderscheidend te zijn
 • concurreren met andere aanbieders op dezelfde EAN codes
 • moeilijk conversies meten
 • verplicht om je aan het marktplaats beleid te houden (gratis verzenden, gratis retourneren, etc.)
 • je hebt vrijwel altijd een eigen merk nodig om op langere termijn te overleven
 • afdracht van hoge commissie

Ik raad je aan om een eigen webshop te starten en deze later eventueel te koppelen aan marketplaces, via een tool als Channable.

De juiste webshop-software kiezen

Als je besloten hebt om een eigen webshop in te zetten dan heb je eigenlijk 3 opties:

 • een webshop huren
 • een open-source webshop (laten) bouwen
 • zelf een eigen webshop programmeren

De goedkoopste oplossing voor de korte termijn is het huren van een webshop. Er zijn tal van platformen zoals Lightspeed. Het voordeel van huren is de lage opstartkosten en je kunt relatief snel starten. Het nadeel is dat je gebonden bent aan de mogelijkheden van het platform en dat je lastig kunt switchen mocht je spijt krijgen. Tenslotte zijn gehuurde platforms moeilijker te verkopen, omdat de koper wellicht een ander platform in gedachte heeft.

De tweede oplossing zit qua prijs in de midden, maar heeft zeker mijn persoonlijke voorkeur. Deze categorie is duurder om te (laten) bouwen en het lanceren duurt langer, maar je hebt veel meer bewegingsvrijheid. Je bent niet gebonden aan de mogelijkheden omdat je zelf kunt programmeren binnen de platforms en op latere termijn ook naar een ander platform kunt switchen. Voorbeelden hiervan zijn Woocommerce of Magento.

De derde oplossing is het duurste omdat alles op maat wordt gemaakt voor het bedrijf. Het lanceren duurt ook het langst omdat veel zelf bedacht en geprogrammeerd moet worden. Je hebt wel volledige bewegingsvrijheid omdat je alles zelf implementeert.

Er bestaan ook nog hybride oplossingen die iets er tussen in zitten. Hierbij kun je denken aan SAP Hybris Commerce of Intershop. Deze investeringen zijn met name weg gelegd voor corporate bedrijven.

De mogelijkheden van webshop software

In principe zijn er oneindig veel mogelijkheden met een webshop. Veel platforms hebben zogenaamde API’s waarmee je data kunt uitwisselen met andere systemen. Een veelgebruikte API tool is Zapier.com. Mocht je willen communiceren tussen meerdere platforms zonder extreem hoge kosten dan kan ik je dit aanraden.

Belangrijke mogelijkheden van standaard webshop platforms zijn:

 • producten
 • klanten
 • orders
 • voorraden
 • betalingen

Alle platforms beschikken over deze functies. Daarnaast is er een breed scala aan plugins / extensies beschikbaar als je gebruik maakt van een open-source of gehuurd platform.

Open source-webshops

Webshops met opensourcecode zijn populair en worden veel gebruikt in de wereld van e-commerce. Maar deze softwareoplossingen zijn niet per definitie gratis. De term ‘open source’ betekent gewoon dat de programmacode voor iedereen toegankelijk is.

Er zijn sinds jaren talloze open source-webshops op de markt en ze worden voortdurend doorontwikkeld door softwarebedrijven of toegewijde community’s. De meeste van dit soort webshops hebben een transparant releaseplan en een openbare bugtracker en worden regelmatig bijgewerkt door middel van software-updates.

Bekende opensource-software is beslist niet ondergeschikt aan propriëtaire software. Het label ‘open source’ geldt zelfs als kwaliteitskenmerk, omdat het geassocieerd wordt met hoge veiligheid. Als de broncode van een programma door iedereen bekeken kan worden, worden softwarefouten en beveiligingslekken veel sneller ontdekt. Bovendien wordt het zo heel lastig voor ontwikkelaars om stiekem ongewenste functionaliteiten te introduceren, zoals verstopte software of ‘achterdeurtjes’.

Om de ontwikkeling van opensourcesoftware een verdienmodel te geven, worden veel opensourceprojecten gedistribueerd met dubbele licenties (‘Dual License’). Met dit concept van softwaremarketing bieden fabrikanten naast de gratis Community-editie ook commerciële versies aan, waarvoor betaald moet worden. De betaalde versies zijn dan inclusief professionele ondersteuning van de fabrikant en bevatten vaak ook extra functies.

Als je een webshop wilt opzetten op basis van gratis opensourcesoftware, moet je vanwege het gebrek aan ondersteuning door de fabrikant veel meer tijd besteden aan het opzetten van de software. De meeste opensourceprojecten beschikken weliswaar over uitgebreide documentatie en nuttige gebruikerscommunity’s, maar je hebt meestal gedegen kennis nodig om de software aan te passen aan individuele eisen. Daarom kiezen veel webshop-ondernemers die opensourcesoftware gebruiken voor ondersteuning van een gespecialiseerd bureau. Voor complexe opensourceplatforms met modulaire softwarearchitectuur is dit zelfs de norm.

Hoewel sommige opensourceprojecten een cloudgebaseerd gebruiksmodel aanbieden (bv. Magento), staan open source-webshops meestal gehost in hun eigen datacenter of bij een betrouwbare derde partij. Zo zorgt dus zelfs gratis webshop-software voor kosten in je onderneming, waar je in de projectplanning rekening mee moet houden.

Gehuurde webshops

Professionele webhosters staan niet alleen voor je klaar om je te helpen en te adviseren bij het leveren van de server die nodig is voor een webshop. Alle belangrijke spelers bieden bovendien cloudgebaseerde webshops te huur in hun productportfolio. Gehuurde webshops zijn vooral gericht op beginnende e-commercebedrijven. Deze bedrijven hebben zelden de nodige expertise en brengen de technische basis van hun webshop daarom liever onder bij een competente dienstverlener.

Huurwebshops zijn complete, voorgeconfigureerde pakketten en vormen de snelste manier om een webshop op te zetten. Wie een webshop bij een hostingprovider huurt, krijgt naast de benodigde webspace meestal een domein inclusief een persoonlijk e-mailadres, voor een professionele online uitstraling. Aangezien de verhuurder in dit geval ook als hostingprovider optreedt, spreekt men van een ‘provider-shop’.

Huurwebshops bevatten alle basisfuncties van een professionele webshop, maar bieden vaak in vergelijking met gevestigde open source-webshops beduidend minder aanpassingsmogelijkheden. Voor het ontwerp van de webshop biedt de leverancier meestal een modulaire aanpak met verschillende lay-outs en templates (sjablonen) die je deels kunt aanpassen naar eigen voorkeur.

Ook zijn er beperkingen in functionaliteiten. Gehuurde webwinkels worden aangeboden als Software as a Service (SaaS). Het aantal producten dat je in de webshop kunt opnemen, evenals het aantal betaalmogelijkheden, marketingtools en interfaces van derden, hangt af van de prijs die je betaalt. Deze beperkingen kun je vaak opheffen door je webshop-pakket te upgraden, wat meestal zonder problemen mogelijk is. Een gehuurde webshop heeft dan ook een grote schaalbaarheid.

Een ander voordeel van gehuurde webwinkels is de klantenservice. De hostingaanbieder verstrekt niet alleen support bij technische problemen, maar biedt ook beveiligingsupdates, evenals onderhoud van de hardware en software.

Open source-webshops in een webhosting-pakket

De populariteit van opensource-softwareprojecten is webhosts ook niet ontgaan. Veel providers combineren speciaal voorgeconfigureerde hostingpakketten met professionele ondersteuning voor populaire opensourcewebwinkels. In dit geval kunnen gebruikers voor de installatie, configuratie en werking van hun webshop een beroep doen op een competente servicepartner. Deze neemt meestal ook het onderhoud van de hosting over en verzorgt belangrijke updates en beveiligingsfuncties.

Een webhosting-pakket met webshopondersteuning biedt een klantenservice die vergelijkbaar is met die van een klassieke provider-shop. Zo kunnen zelfs leken profiteren van de voordelen van opensourceoplossingen zonder de veiligheid van hun project en van opgeslagen klantgegevens in gevaar te brengen.

Webshopvergelijking: de populairste open source-webshops

Kijkend naar de markt voor webshop-software vallen twee oplossingen op: volgens het onderzoeksbureau BuiltWith heeft meer dan 50 procent van alle online retailers wereldwijd een Magento-webshop of de WordPress plug-in WooCommerce. Beide programma’s hebben één ding gemeen: het zijn opensourceprojecten die in principe gratis beschikbaar zijn voor gebruikers. Vooral in het MKB gebruiken veel retailers opensourcelicenties om winstgevende online winkels op te zetten.

Hoe ziet de markt voor open source-webshops eruit? We stellen deze vragen: wat kunnen de goedkope webshop-oplossingen? Voor wie is webshop-software in open source geschikt? En wanneer moeten gebruikers met een open source-webwinkel tóch rekenen op extra kosten?

Webwinkel-software met een opensourcelicentie is in Nederland een populair alternatief voor eigen systemen. Veel oplossingen zijn direct op de Nederlandse markt afgestemd of kunnen door middel van gratis plug-ins worden aangepast aan lokale regelgeving. In onze webshopvergelijking beperken we ons tot deze systemen:

 • Magento 2.x Community Edition (CE)
 • Shopware 5 Community Edition
 • WooCommerce
 • PrestaShop 1.6/1.7

Magento

Magento is een open source-webshop van Magento Inc. gevestigd in Culver City, Californië. De webshop wordt gedistribueerd in een dubbel licentiesysteem: er is een gratis versie (de Community Edition) en een uitgebreide, betaalde Enterprise Edition. Daarnaast is Magento Enterprise Cloud Edition verkrijgbaar, een SaaS-oplossing.

Magento webshops zijn beschikbaar in drie productversies: Community Edition, Enterprise Edition en Enterprise Cloud Edition. Bron: magento.com

Een aanzienlijk deel van webwinkels is gebaseerd op Magento en het is één van de populairste software-oplossingen voor webshops op de markt. Magento overtuigt door zijn uitgebreide functionaliteit en een breed scala aan extensions. Tot de belangrijkste kenmerken van de gratis Community Edition behoren:

 • Centrale aansturing van meerdere websites via één admin-interface
 • Google Analytics-integratie
 • RSS-feeds voor nieuwe bestellingen en voorraadmeldingen
 • Rapporten op maat
 • Uitgebreide import- en exportfuncties
 • Zoekmachinevriendelijke URL’s en URL-rewriting
 • Manuele metagegevens voor product-, categorie- en inhoudspagina’s
 • Een geïntegreerd CMS voor informatie- en landingpages
 • Een automatisch gegenereerde Google-sitemap
 • Optionele social media-integratie
 • Individuele aanpassing via templates
 • Een uitgebreid assortiment marketing-, promotie- en conversie-instrumenten.

De webwinkel is geschreven in PHP en is gebaseerd op het Zend-framework. Het gebruikt een relationeel databasemanagementsysteem. Het is een modulair platform dat schaalbaar is, maar gebruikers hebben wel krachtige servers nodig. Zodra die stabiele hosting er als basis is, zijn zelfs zeer grote webprojecten mogelijk.

Met de wijdverbreide invoering van de software en een levendige gebruikersgemeenschap is Magento één van de snelstgroeiende webshop-oplossingen op de markt. Beginners profiteren van snelle hulp, tips en extensions in gebruikersfora en op verschillende informatieplatforms. Het opzetten, configureren en bedienen van deze krachtige webwinkel-software vereist echter specialistische kennis. Gebruikers kunnen hiervoor professionele ondersteuning inschakelen via de betaalde Enterprise Edition of via bedrijven die een breed scala aan Magento-diensten leveren.

Aangezien de webshop-software oorspronkelijk voor de Amerikaanse markt was ontworpen, voldoet de basisinstallatie van Magento niet aan alle wettelijke eisen van verschillende landen. Dit kun je met modules oplossen. Gebruikers vertrouwen hierbij meestal op gespecialiseerde bureaus.

VoordelenNadelen
Modulair, vrij schaalbaar e-commerceplatformComplex platform, dus veel kennis nodig
Enorme verscheidenheid aan functiesStelt hoge eisen aan hardware
Multishop- en multi-cliëntcapaciteitHoge hostingkosten
Geschikt voor meertalige online webwinkelsBediening en onderhoud vereisen gedegen specialistische kennis (meestal worden hiervoor gekwalificeerde bureaus gebruikt)
Breed assortiment uitbreidingsmodules, templates en professionele servicepartners 

Shopware

Het Duitse bedrijf Shopware biedt een webshop-oplossing aan die eveneens een duaal licentiesysteem kent. Sinds 2010 kun je gebruikmaken van de versies Enterprise, Professional en Professional Plus. Daarnaast is er een gratis Community Edition. Met 16 jaar marktervaring, 100 medewerkers en meer dan 54.000 klanten is dit bedrijf een grote, betrouwbare speler op de Europese e-commercemarkt.

Shopware: webshop-platform met focus op ‘emotional shopping’ / Bron: https://en.shopware.com

Shopware overtuigt in de Enterprise Edition met uitgebreide marketingmogelijkheden voor emotional storytelling. Het doel van de ontwikkelaars is om online winkelen kleurrijker, emotioneler en diverser te maken. Gebruikers van de Community Edition hebben helaas een duidelijk beperkt aantal functies, tenzij ze kiezen voor betaalde uitbreidingen. Bovendien biedt Shopware geen fabrieksgarantie voor de gratis versie. Gebruikers kunnen echter hulp vinden in een openbaar forum op de website van het bedrijf.

De webshop-software is primair gericht op kleine en middelgrote bedrijven die B2C-concepten willen implementeren. Shopware Connect, een uitgebreid dropshipping-platform, is sinds 2016 beschikbaar. Hiermee kunnen gebruikers van de software samenwerken met andere webwinkels om hun eigen artikelen bijvoorbeeld via webshops van partners te distribueren of om geschikte artikelen van derden in hun eigen webshop te verkopen. Feit! Dropshipping is een variant van B2B-marketing waarbij detailhandelaren producten kopen bij leveranciers
en doorverkopen aan eindgebruikers, zonder zelf ook maar in contact te komen met de goederen. Zo kunnen
webshops nieuwe producten in het assortiment opnemen voor testdoeleinden, zonder dat dit extra kosten
voor opslag en voorraden met zich meebrengt.

De Shopware-systemen zijn PHP-gebaseerd en bevatten een gebruiksvriendelijke backend en veel uitbreidingsmogelijkheden. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de Community Edition:

 • Intuïtief een webshop ontwerpen, zonder programmeervaardigheden
 • Een consistent vlak ontwerp
 • Responsive beelden
 • Off-canvas-menu’s en bedieningselementen die geoptimaliseerd zijn voor touchscreens
 • Geïntegreerde zoekmachineoptimalisatie
 • B2B-functionaliteit met optioneel dropshipping-platform
 • Multishop-capaciteit vanaf Shopware 5.2

Kijk voor een live demo van Shopware op https://www.shopwaredemo.co.uk/. Hier kun je ook de backend van de webshop-software bekijken.

De backend van Shopware is helder en goed gestructureerd / Bron: www.shopwaredemo.de/backend/

Om je eigen, individuele en creatieve webshop-concept te bouwen, kun je kiezen uit meer dan 2.000 plug-ins in de Shopware Store, direct van de leverancier of van gecertificeerde Shopware-partners. Aan deze plug-ins zijn vaak wel kosten verbonden. Veel premium plug-ins vereisen bovendien de aankoop van een commerciële Shopware-licentie.

Bovendien biedt het bedrijf je een uitgebreid portfolio van professionele en deels responsive themes, evenals trainingen voor winkeliers, verkooppartners en softwareontwikkelaars.

De premium plug-ins waren tot versie 5.1. x versleuteld, maar vanaf Shopware 5.2 is de codering via ionCube vervallen en kunnen ontwikkelaars en partners de plug-ins naar eigen inzicht aanpassen. Ook is de multishop-ondersteuning vanaf die versie uitgebreid tot de Community Edition. Subshop-licenties, die voorheen alleen tegen betaling verkrijgbaar waren, zijn sinds versie 5.2 opgenomen in de kern van deze webwinkel-software en dus gratis in alle edities.

Als gebruikers een commerciële licentie aanschaffen, bevat dit webwinkel-platform in de backend de nodige basisfuncties, zoals voorraadbeheer, geautomatiseerde bestelprocessen en tools voor analyse en rapportage van verkoopcijfers.

VoordelenNadelen
Overzichtelijke backendSteeds meer centrale functies zijn alleen in betaalde premium plug-ins verkrijgbaar
Templates intuïtief wijzigen via drag & dropGeavanceerde functies, zoals Shopware Storytelling, Digital Publishing en Shopware ERP Powered by Pickware, werken alleen in commerciële licenties
Community Editon 5.2 en hoger ondersteunen multishops 
Optioneel dropshipping-platform 

WooCommerce

WooCommerce is een WordPress plug-in waarmee je dit populaire contentmanagementsysteem kunt uitbreiden met uitgebreide webshopfuncties. De plug-in is oorspronkelijk ontwikkeld door WooThemes en valt nu onder Automattic. Het is opensourcesoftware die je naadloos kunt integreren met een bestaande WordPress-website en met meer dan 300 extensions kunt aanpassen aan je individuele eisen. De webshop-software lift natuurlijk mee op de wereldwijde populariteit van WordPress en is volgens BuiltWith de basis voor 28 procent van alle webwinkels ter wereld. Webshop software woocommerce

28 procent van alle webwinkels ter wereld vertrouwen op de WordPress plug-in WooCommerce / Bron: woocommerce.com

De plug-in WooCommerce is gratis. Echter zijn veel functies alleen beschikbaar voor gebruikers in combinatie met premium plug-ins, waarvoor betaald moet worden. De belangrijkste kenmerken van WooCommerce zijn:

 • Diverse vooraf geïnstalleerde betalingsmogelijkheden
 • Functies voor geolokalisatie
 • Flexibele verzendmogelijkheden
 • Geïntegreerde functies voor belastingberekening
 • Een couponsysteem
 • Ondersteuning voor downloadbare producten (bv. MP3’s en e-books)
 • Rapportage- en analysefuncties
 • Tools voor relatiebeheer

WooCommerce biedt een basistemplate voor alle designelementen van een webshop en kan daarom in principe met elk WordPress-thema gecombineerd worden. Daarnaast kunnen gebruikers speciale WooCommerce-thema’s kopen om het ontwerp en de lay-out van de webshop aan te passen aan eigen ideeën. Een live-demo van het standaardthema Storefront WooCommerce is te vinden op demo.woothemes.com/storefront.

Het WordPress-thema Storefront is een ontwerp van de WooCommerce-ontwikkelaars en is ideaal afgestemd op de plug-in / Bron: http://demo.woothemes.com/storefront/

In zoekmachines als Google profiteert de WooCommerce plug-in van zijn CMS-basis. De standaardversie van WordPress is al zeer zoekmachinevriendelijk. Je kunt dit aan de hand van verschillende SEO-extensies ideaal aanpassen aan de eisen van Google, Bing, etc.

De WooCommerce-kern is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Maar let op: hoe goed een webshop op basis van de WordPress plug-in wordt weergegeven op mobiele apparaten, hangt voornamelijk af van de keuze van de template.

Op het gebied van Enterprise Resource Planning (ERP) blijft de flexibele webshop plug-in tot nu toe achter bij professionele webshop-software. Koppelingen naar professionele ERP-oplossingen zijn er niet.

WooCommerce heeft standaard een Nederlandse vertaling geïntegreerd.

VoordelenNadelen
Een goedkoop alternatief voor professionele webshop-softwareWooCommerce heeft altijd een WordPress-installatie nodig
Snelle installatie en eenvoudige bediening: De plug-in breidt de WordPress-backend uit met alleen webwinkelfunctieGeen koppelingen naar professionele ERP-oplossingen
Brede distributie en grote gemeenschapFocus op de Amerikaanse markt: kan soms juridisch lastig zijn in Nederland

PrestaShop

PrestaShop, de webshop-software uit Frankrijk, wordt gebruikt voor meer dan 250.000 webwinkels in ruim 200 landen. De software is beschikbaar in verschillende talen en bevat pre-certificeringen voor bepaalde markten. Je kunt een actuele versie van deze opensourcewebshop gratis downloaden op de website van de fabrikant.

De startpagina van PrestaShop: opensourcewebwinkel uit Frankrijk / Bron: www.prestashop.com/en/

Met een focus op kleine en middelgrote ondernemingen richt PrestaShop zich op beginners die snel en gemakkelijk online willen gaan met een voordelige webshop-software. De webwinkel software van Prestashop combineert een indrukwekkende reeks functies met een overzichtelijke, goed gestructureerde gebruikersinterface. Net als de andere webwinkels die we hier presenteren, kun je PrestaShop gemakkelijk via je webbrowser beheren. Maar in tegenstelling tot Magento kan PrestaShop meestal geïnstalleerd en geconfigureerd worden zonder een bureau in te schakelen en zonder ondersteuning van gespecialiseerde ontwikkelaars.

Er zijn ruim 300 standaardfuncties beschikbaar, waaronder:

 • Een responsive ‘etalage’
 • Een winkelfunctie voor digitale producten
 • Interfaces met gevestigde betalingsdienstaanbieders
 • Een functie voor klantenbeoordelingen en productaanbevelingen via social media
 • Een klantenservicetool voor het beheren van klantaanvragen
 • Een geïntegreerde tool voor de verwerking van aangiften
 • Nieuwsbrief- en mailingtools
 • Een systeem voor loyaliteits-, bonus- en couponacties
 • Multishop-mogelijkheden en meertaligheid
 • Rechtenbeheer gebaseerd op gebruikersrollen
 • Een geïntegreerd CMS voor standaardpagina’s als ‘Over ons’ en ‘Voorwaarden’
 • Functies voor artikel- en voorraadbeheer
 • Een centraal dashboard met analyse- en rapportagefuncties.

Daarnaast biedt de PrestaShop Add-ons Marketplace meer dan 3.000 uitbreidingsmodules en diverse professionele grafische templates – vaak in een responsive design. Maar als je add-ons wilt toevoegen aan de gratis softwarekern, moet je erop rekenen dat daar kosten aan zijn verbonden. PrestaShop-modules van het kernontwikkelingsteam en officiële partners zijn relatief duur.

PrestaShop biedt ook een demowinkel. Hier krijg je een indruk van de software en kun je als klant de webshop uitproberen. Ook kun je zonder in te loggen de backend bekijken. Demo PrestaShop software webshop

Het dashboard in de backend van PrestaShop toont je in één oogopslag alle relevante cijfers / Bron: demo.prestashop.com/en/en/

Vanaf versie 1.7 heeft het ontwikkelteam het zelf ontwikkelde framework van de vorige versies afgeschaft en Symphony2 in de code geïntegreerd. Dit opensource-framework wordt veel gebruikt en is bedoeld om ontwikkelaars snel aan de slag te laten gaan met het webshop-systeem. Ook is minder onderhoud aan de software nodig.

PrestaShop 1.7 wordt geleverd met een nieuwe template-structuur. Met de minimalistische starterstemplate kun je zelf een professionele template bouwen met basiskennis van HTML en CSS. Dit starterstemplate is volledig functioneel, maar heeft geen design en kan daarom worden aangepast aan elke frontend-technologie. Wil je snel van start? Gebruik dan het gratis standaardtemplate ‘Classic’ op basis van het startersjabloon. Classic is een responsive versie van het CSS-framework Bootstrap 4, waarmee je met heel eenvoudig met de Live Configurator een eigen, individuele webshop kunt ontwerpen.

PrestaShop is bij uitstek geschikt voor internationale webshops. Met de bekende versie 1.6 zijn webshops in 65 talen mogelijk. Voor PrestaShop 1.7, dat eind 2016 is gelanceerd, zijn vertalingen in 25 talen beschikbaar. Het systeem kan in de standaardinstallatie multishops ondersteunen. Je kunt je productassortiment dus in een onbeperkt aantal subshops verdelen.

VoordelenNadelen
Gratis opensourcesoftware met meer dan 300 functiesUitbreidingen zijn relatief duur
Multishops zonder uitbreidingsmodule mogelijk 
Geschikt voor meertalige winkelconcepten 

De populairste open source-webshops: vergelijking

Hieronder zetten we de beschreven webshop-oplossingen voor je op een rij. De vergelijking omvat de belangrijkste criteria voor het kiezen van de juiste webwinkel-software.

FunctiesMagentoShopwareWooCommerce voor WordPressPrestaShop
Gratis versie beschikbaar
Prijs voor betaalde versie (s)Prijzen op aanvraag, maar zeer hoog. Prijs voor Magento Enterprise Edition gebaseerd op omvang van de installatie. In de regel vanaf € 21.000 per jaarHoge eenmalige kosten Professional: € 1.295 Professional Plus: € 5.995 Enterprise Edition: vanaf € 19.995; prijzen onder voorbehoud en op aanvraagGeen betaalde versie beschikbaarGeen betaalde versies
Voornamelijk geschikt voorMiddelgrote tot grote projectenKleine tot middelgrote projectenKleine tot middelgrote projectenKleine tot middelgrote projecten
B2C
B2B


Via betaalde extra module
Multiclient-ondersteuning
Multishop-ondersteuning

Met plug-in
Rechten- en rollensysteem

Gebruikt WordPress-gebruikersbeheer

Geschikt voor internationale projecten
Multichannel-ondersteuning
Onbeperkt aantal productenRapporten en statistieken
Responsive frontend
Programmeerkennis vereist
Werking van de software
Eigenschappen/uitbreidingen
SEO-opties

Welke webwinkel-software past het beste bij jou?

E-commerce kost geld. Daarom moet je verstandig investeren met het oog op de toekomst. Vooral als je begint met e-commerce is het vaak moeilijk om uit het grote aanbod aan professionele webshop-software te kiezen voor je eigen projecten. Om verkeerde investeringen te voorkomen, moet de software worden geselecteerd op basis van zorgvuldige planning en intensieve voorbereiding. Dit óók omdat een latere verandering van platform veel geld en tijd kost.

Als eerste stap is het belangrijk om je eigen bedrijfsmodel vast te leggen en te bepalen wat je moet doen om je eigen webshop te openen. Alleen dan kunnen een businessplan voor je webwinkel en het eisenprofiel voor de benodigde webshop-software worden opgesteld. Dit gebruik je als basis voor het selecteren van juiste webwinkel-software en het plannen van eventuele software-aanpassingen.

We geven je een paar vragen die je jezelf kunt stellen om je plannen duidelijk te krijgen.

 • Welke eerdere ervaring heb je met webshops of e-commerce in het algemeen?
 • Hoeveel theoretische en praktische kennis heb je over het opzetten en onderhouden van een webshop?
 • Ben je van plan om de webwinkel deeltijd of voltijd te runnen?
 • Is je webshop het enige verkoopplatform of zijn er andere verkooppunten? Zo ja, moet je offline business dan gekoppeld worden aan de webshop?
 • Welke producten wil je online verkopen?
 • Hoeveel producten wil je via de webshop aanbieden?
 • Welke markten wil je bedienen? En in welke talen?
 • Wat is het geschatte bestelvolume?
 • Wat is het budget voor je webshop?

Met deze vragen kun je bepalen of je professionele kennis en de financiële en personele middelen van je bedrijf voldoen aan de eisen van je geplande online project. Denk er wel aan dat zelfs de krachtigste webshop-oplossing weinig nut heeft als je deze niet effectief gebruikt. Dus als je nog geen ervaring hebt opgedaan, zoek dan ondersteuning van professionele dienstverleners – mits je budget dit toestaat, uiteraard.

Bovendien moet je nadenken over de middellange en lange termijn van je webshop. Als je een hoge groei nastreeft, moet de webshop-software de capaciteit hebben om mee te groeien met de toenemende eisen. Schaalbaarheid is dus het sleutelwoord. Kies vanaf het begin voor een flexibele webwinkel-software, tegen zo laag mogelijke kosten, maar houd de optie open om je e-commercesysteem naar behoefte uit te breiden. Zo’n strategie kan bijvoorbeeld worden geïmplementeerd met modulaire webshop-systemen of individueel aanpasbare cloudoplossingen.

Conclusie: je eisen en voorkeuren zijn bepalend

Onze webshopvergelijking laat zien: er is geen perfecte oplossing voor e-commerce. Zelfs onder de bekende opensource-oplossingen voor webshop-software is een zoektocht naar de universele oplossing voor alle toepassingen tevergeefs.

Complexe professionele systemen zoals Magento laten nauwelijks nog een wens onvervuld als het gaat om functies en mogelijkheden. Maar de opzet en werking van deze webshops vereisen gedegen specialistische kennis. De situatie is anders met een flexibele webshop-plug-in zoals WooCommerce. Daarmee integreer je in een handomdraai een webshop in een bestaand WordPress-project, maar heb je niet de uitgebreide functies van een professionele webwinkel-software.

Welke webshop-software je kiest, hangt dus altijd af van je eigen wensen, de omvang van het geplande project en het beschikbare budget. Het goede nieuws is dat de markt voor webshop-software voor elk concept het juiste systeem biedt: van gemakkelijke instapoplossingen tot multishop-expertplatforms.