Define personal success

Succes is een relatief en persoonlijk begrip. Een exacte en juiste betekenis is er dus eigenlijk niet. Er wordt door iedereen een persoonlijke definitie toegekend en het kan dus van alles betekenen. Succes heeft alles te maken met de doelen die je voor jezelf stelt; je begint dus met het nadenken over de eindstreep. Voor de één betekent dat het afronden van een universitaire studie en voor de ander het behalen van een mbo-diploma. Succes is vallen, leren van je fouten en daardoor sterker opstaan. Dit bereik je met ups en downs; je zal veel obstakels tegenkomen als je de weg naar succes aflegt. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan, maar wees sterk, toon discipline en geef niet op.

Deze twee quotes geven een goed beeld van wat succes over het algemeen inhoudt.

“Succes is, zoals ik het zie, een resultaat van iets, geen doel.”
– Gustave Flaubert, Franse schrijver.

“Succes is het resultaat van perfectionisme, hard werken, leren van je fouten, loyaliteit naar de personen voor wie je werkt en doorzettingsvermogen.”
– Colin Powell, Amerikaanse militair

WAT IS SUCCES EIGENLIJK?

Succes ervaar je wanneer een doel behaald wordt. Het doel kan nooit geformuleerd worden als “succesvol zijn”, want iedereen heeft hier een eigen interpretatie van. Zoals beide quotes beschrijven is succes het resultaat van iets waar je hard voor gewerkt hebt. Vrijwel iedereen bedenkt goede voornemens aan het begin van het jaar. Aan het einde van het jaar kun je reflecteren of je je doel behaald hebt. Zo ja, dan ben je succesvol geweest.

intrinsieke motivatie

Iedere mens is in meer of mindere mate op zoek naar succes. De vraag is alleen: wat is succes nu eigenlijk en hoe bereik je het? Lees hieronder de 3 definities van succes.

DEFINITIE 1: SUCCES IS PERSOONLIJK

Wanneer je aan mensen vraagt ‚wat is succes voor jou?’ krijg je altijd een ander antwoord dan je verwacht. Dat komt omdat de definitie van succes geheel persoonlijk is en van alles kan betekenen. Onderaan de streep hebben we allemaal een onderbuikgevoel over wat succes wel is en wat het niet is. Je eigen definitie van succes bepaalt of je het bereikt of niet. Hoe hoger je je persoonlijke doelen stelt, hoe groter de uitdaging is om het te bereiken, En dus is het noodzakelijk om eens stil te staan bij jouw persoonlijke definitie van succes. Wat betekent dat voor jou persoonlijk en hoe geef je daar vorm aan in je dagelijks leven? Pas als je weet wat succes voor jou betekent kun je aan de slag om het ook daadwerkelijk te realiseren.

DEFINITIE 2: SUCCES IS EEN MOMENTOPNAME

Het is goed om je bewust te zijn dat succes altijd een momentopname is. Vaak is het een tijdelijk moment van euforie wat je de motivatie geeft om nog een tandje harder te lopen of een tree hoger te komen. Zoals Martin Luther King jr. ooit zei: ‚Geloof is het gaan staan op de eerste trede, ook al zie je nog niet de hele trap’. Zo is het ook met de ladder naar succes. Het zijn de momenten waarop je door hebt dat je op een trede hoger bent aangekomen. Daarom is het ook zo belangrijk om je successen te vieren. Je kunt succes namelijk alleen ervaren wanneer je er bewust bij stil staat. Het is een tussenstop tijdens de reis om ergens te komen waar je nog niet eerder bent geweest. Een tussenstation waar de trein van je leven even stopt om vervolgens weer de reis te vervolgen naar onbekend terrein. Een succeservaring is een moment van euforie omdat je iets hebt bereikt wat je nog niet eerder had bereikt.Wanneer heb jij een gevoel van succes? En wat zorgt ervoor dat je op dat moment succes ervaart?

DEFINITIE 3: SUCCES IS EEN RESULTAAT

Succes is een resultaat, geen doel op zich. Het is een resultaat van een lange termijn visie, gevolgd door het bereiken van korte termijn doelen. Op de lange termijn is succes dan ook geen doel op zich. Wanneer succes een doel op zich is dan draait het allemaal om jou. Als jij maar succesvol bent. Als jij maar het resultaat bereikt. Als jij maar je doelen realiseert. En als we eerlijk zijn… het draait niet alleen om jou. Het draait om wat jij kan toevoegen in het grote geheel. Het bereiken van succes kan je dus het beste zien als een resultaat van iedere dag een stapje nemen, onderweg naar de invulling van een lange termijn visie.

WELKE SOORTEN SUCCES ZIJN ER?

Er zijn verschillende manieren om succes te ondervinden. Deze heb ik voor het gemak onderverdeeld in drie thema´s:

PERSOONLIJK SUCCES

Persoonlijk succes is je rijbewijs halen en je diploma in ontvangst nemen, nadat je er keihard voor gewerkt hebt. Persoonlijk succes is samenleven met de mensen die je liefhebt en gezellig een avondje borrelen met vrienden waar je altijd op kunt rekenen. Persoonlijk succes is het vermogen om anderen te helpen en weer te laten lachen, ondanks de omstandigheden waar zij in zitten. Kortom; persoonlijk succes is genieten. Genieten van de grote én kleine dingen die jij gerealiseerd hebt in jouw leven. Sta soms even stil bij alle zaken waarmee jij succesvol bent geweest en bovenal; wees er trots op. Je hebt er hard voor moeten werken, misschien zelfs knokken, maar uiteindelijk is het dat alles meer dan waard. Het heeft ervoor gezorgd dat je je gelukkig voelt en onthoudt; gelukkig zijn is één van de meest waardevolle successen die je kunt bereiken in je leven.

FINANCIEEL SUCCES

Zoals het bekende gezegde ons leert; “geld maakt niet gelukkig”, maar het bespaart je wel een hoop kopzorgen. Financieel succes bereik je door financiële kennis en vrijheid. Financiële vrijheid brengt gezondheid, rust en verbetert de relaties binnen en buiten je gezin, omdat je geld hebt voor sociale aangelegenheden.

Welke financiële doelen heb jij voor jezelf of voor je bedrijf opgesteld? Wil jij veel tijd investeren om zoveel mogelijk geld te verdienen, waardoor je in een dure auto kan rijden en meerdere keren per jaar op vakantie kunt? Of neem jij genoegen met een brood op de plank, waardoor je meer tijd overhoudt om aandacht te besteden aan je gezin?

ZAKELIJK SUCCES

Wanneer spreek je van zakelijk succes? De definitie van zakelijk succes is volgens Bart van den Belt (oprichter en directeur van de Zakelijk Succes Academie) ; “Financieel vrij zijn door te doen wat je leuk vindt, met mensen waar je van houdt in een omgeving waarin je iets kan bijdragen”.

Zakelijk succes kunnen we onderscheiden in twee verschillende vormen.

  1. “Zoveel mogelijk naamsbekendheid en groei genereren”. Zakelijk succes kan bij deze vorm bereikt worden door de doelstellingen die het bedrijf heeft opgesteld, te behalen of zelfs te overtreffen. Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk branding en het kan altijd sneller, beter of effectiever.
  2. Daarentegen kan de vraag ook anders opgevat worden. Sommige ondernemers definiëren zakelijk succes als; “met een gepassioneerd en gedreven team naar de beoogde resultaten werken in een werkomgeving waar iedereen zich prettig voelt”. Deze definitie is meer gericht op het emotionele vlak. Bij deze vorm van zakelijk succes richt het bedrijf zich meer op de onderlinge band tussen werknemers. In tegenstelling tot de eerste vorm van zakelijk succes, waarbij “zoveel mogelijk groei realiseren” het doel is.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SUCCES EN GELUK?

Succes en geluk worden regelmatig met elkaar verward. Dit komt hoogstwaarschijnlijk, omdat ze vaak verbonden zijn met elkaar. Wij gaan uit van de volgende quote;

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful. – Albert Schweitzer

Dus; je bent niet gelukkig omdat je succesvol bent. Het is eerder andersom: je bent succesvol omdat je gelukkig bent. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee begrippen?

Zoals eerder beschreven heb je succes als je een gewenst resultaat van een bepaald doel behaald. Succes kun je als het ware “meten” door de doelen die je voor jezelf opstelt te controleren na een bepaalde tijd.
Geluk is een gevoel. Dat kun je niet meten. Je hebt hard gewerkt, tijd geïnvesteerd en belangrijke dingen opgeofferd. Als het uiteindelijk lukt om je doel te behalen, voel je je gelukkig.

Kortom; succes is een (meetbare) prestatie, geluk is een gevoel.

HOE WORD JE GELUKKIG VOLGENS ONDERZOEK?

Je voelt je gelukkig op het moment dat je lichaam gelukshormonen aanmaakt. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat jij lekker in je vel zit. Je lichaam maakt verschillende gelukshormonen aan. In dit artikel behandelen we het gelukshormoon met de meeste impact op je geestelijke gesteldheid; serotonine. Uit onderzoek blijkt namelijk; hoe hoger je serotoninegehalte, hoe beter en gelukkiger jij je voelt. Sommige mensen maken te weinig serotonine aan en daardoor moeten ze medicijnen slikken. Er zijn ook natuurlijke manieren om jezelf gelukkig te maken;

Sporten
Lichaamsbeweging is de beste manier om je neurotransmitters en hormonen in balans te brengen. Sporten zorgt er tevens ook voor dat je lichaam in vorm blijft. Als je tevreden bent met je lichaam, voel je je zelfverzekerder en dit zorgt voor een gelukkig gevoel wanneer je in de spiegel kijkt.

Meditatie
Meditatie is erg nuttig in stressvolle periodes. Meditatie zorgt voor kalmte en rust, waardoor het serotoninegehalte gestimuleerd wordt. Daarnaast maak je bij het mediteren “melatonine” aan. Dit is het hormoon dat ervoor zorgt dat je goed slaapt. Neem dus de tijd om je te ontspannen, dat maakt je rustig en bovenal gelukkig!

Zonlicht
Zonlicht is gezond. Het bevat vitamine D en dat zorgt voor sterke botten en een krachtig immuunsysteem. Ook maak je door zonlicht meer serotonine aan. Dat is de reden dat mensen in de herfst en/of winter in een “dip” kunnen komen; er is weinig zonlicht, dus er wordt minder serotonine aangemaakt. Maak dus gebruik van die warme zonnestralen!

Alcoholbeperking
Alcohol blokkeert de productie van serotonine. Hierdoor krijgen sommige mensen last van agressieve of gevoelige buien. Kortom; je hebt je emoties niet goed meer onder controle. Drink dus met mate, dat is beter voor je humeur.

Gedachten
Tot slot kun je jezelf gelukkig maken door je gedachten te beheersen. Dit wordt ook wel “Priming” genoemd. Deze vorm van mindfulness komt uit de neurologische wetenschap en gaat uit van de kracht van associatie. Je denkt dan bijvoorbeeld aan het woord “vreugde”. Vervolgens zullen je gedachten dan vanzelf associëren met soortgelijke woorden of herinneringen, waardoor je een prettig gevoel ervaart.

WIL JE WETEN WAT JOU GELUKKIG MAAKT? BEANTWOORD DEZE VIJF VRAGEN!

Iedereen wordt gelukkig van bepaalde zaken in het leven. Dit kan een operaconcert, een verre reis of een bloemetje van je geliefde zijn. Geluk zit in de kleine dingen. Maar sta je er wel genoeg bij stil? Hieronder vind je een vragenlijst, waardoor je leert beseffen welke factoren jou een gelukkig gevoel geven!

  1. Bij het ondernemen van welke activiteit(en) ervaar jij plezier?
  2. Neem je genoeg quality-time voor jezelf om je te ontspannen?
  3. Bij welke mensen voel jij je op je gemak?
  4. Voel jij je vrij om je eigen keuzes te maken (oftewel; durf je ook weleens nee te zeggen tegen anderen)?
  5. Waar kan iemand jouw midden in de nacht voor wakker maken?

De antwoorden op deze vragen geven je een beeld van de factoren waar jij gelukkig van wordt. Maak er gebruik van!

Veel ondernemers zijn bezig met succesvol worden. Ze willen een succesvol bedrijf bouwen, snel groeien en de markt veroveren. Maar steeds meer ondernemers verliezen uit het oog wat succes nu werkelijk is.

Want steeds meer ondernemers zijn ongelukkig met hun huidige situatie of hikken zelfs tegen een burn-out aan. Ze hebben het gevoel alsof ze als ondernemer iets te bewijzen hebben tegenover de maatschappij en de mensen om hen heen.

Ik heb als businesscoach in 2019 meer dan 300 verschillende ondernemers op bezoek gehad en een overgroot deel van die ondernemers wilde snelle groei realiseren en het team uitbreiden. Zelfs de zzp’ers vonden het tijd om personeel aan te nemen.

Maar in de eerste 90 minuten dat ik ze sprak bleek groeien en uitbreiden slechts een Pavlovreactie te zijn. Er is meer werk dan ik aankan, dus ik wil groeien. Of zelfs ondernemers die vonden dat ze niet succesvol genoeg waren, omdat ze meer hadden gewild.

Succes is niet wat anderen van je vinden

Ik ben zelf ook ooit in de val gelopen. Snel een bedrijf opbouwen, veel mensen aannemen en zo snel als het kan de markt veroveren. En toen ik met mijn bedrijf tractie begon te krijgen en inmiddels 18 man aan het werk had, begon ik ongelukkig te worden.

Ik was een bedrijf aan het bouwen voor de buitenwereld

Ik was een bedrijf aan het bouwen voor de buitenwereld. Ik wilde helemaal geen groot bedrijf. Dat paste (en nog steeds) niet bij me. Ik genoot van de familiaire sfeer die we hadden toen we met een groepje van 6 of 7 waren. Het was gezellig, overzichtelijk en er was relatief weinig druk om werk binnen te halen.

Maar mijn ego stond me in de weg en ik vond dat we binnen een paar jaar moesten groeien naar een team van 40 en 3 miljoen omzet. En dat is de koers die ik inzette om later te moeten concluderen dat dit niet meer het bedrijf was waar ik zoveel van hield. Uiteindelijk besloot ik mijn aandelen te verkopen en iets nieuws op te bouwen.

Nu, 5 jaar later, zie ik waar het fout ging. Ik bouwde niet een bedrijf voor mezelf. Ik bouwde een bedrijf om succesvol te zijn. Succesvol volgens de ‘algemene’ opvatting van succes. Veel mensen in dienst, indrukwekkende omzet, mooi kantoorpand, etc.

Maar dat was, zo weet ik nu, niet wat succes voor mij betekende.

Succes volgens je eigen definitie

Toen ik opnieuw begon, na de verkoop van mijn eerste bureau, besloot ik op zoek te gaan naar mijn eigen definitie van succes. Een moeilijk proces, waarbij ik mijn extern gerichte motivatie en mijn ego uit probeerde te filteren om tot mijn eigen definitie van succes te komen.

Dit was een extreem moeilijk proces. Want diep van binnen heb ik altijd de bewijsdrang gehad om mensen te laten zien dat ik wel in me had wat zij van me verwachten. En als ik heel eerlijk ben, vind ik dat nog steeds weleens lastig. Gelukkig helpt journaling me om dichtbij mezelf te blijven en mijn eigen definitie van succes niet uit het oog te verliezen. Lees hier over hoe ik een ​zakelijk journal​ bijhoud.

Inmiddels heb ik een bedrijf waar ik gelukkig van word. Ik mag de hele dag sparren met enthousiaste ondernemers over het bereiken van hun doelen. Ik ben alle schoolvakanties vrij, zodat ik tijd kan doorbrengen met mijn gezin en iedere woensdag heb ik tijd voor mezelf.

Dat is mijn definitie van succes. Mogelijk niet die van jou en zeker niet die van bekende hosselaars, zoals Gary Vaynerchuck en Grant Cardone. Maar ik weet nu dat iedereen zijn eigen definitie van succes heeft. En dat mag.

Bepaal wat jouw definitie van succes is

Succes begint, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet bij een doelstelling, maar bij je persoonlijke waarden. En die persoonlijke waarden vul je aan met persoonlijke grenzen. En pas dan ga je doelen definiëren.

In mijn blog over ​succesvol ondernemen​ beschrijf ik het proces nog uitgebreider, maar hier alvast de drie stappen die je kunt nemen om tot jouw eigen definitie van succes te
komen:

1. Bepaal je persoonlijke waarden

Je persoonlijke waarden kun je zien als je levenskompas. Je waarden zijn een weerspiegeling van wat je belangrijk vindt in het leven en wie je wilt zijn in het leven. Voor mij zijn o.a. gezin, vrijheid, autonomie en toegevoegde waarde belangrijke waarden.

2. Persoonlijke grenzen

Jouw persoonlijke grenzen bepalen het speelveld waarbinnen je succesvol wilt worden. Meestal zijn grenzen een vertaling van je persoonlijk waarden naar de praktijk. Een van mijn grenzen is dat ik niet wil werken in de schoolvakanties en zelden in de avond een zakelijke afspraak plan. Dit komt voort uit mijn belangrijkste waarde, mijn gezin.

3. Doelen bepalen

Nu je weet wat je persoonlijke waarden en grenzen zijn, kun je gaan nadenken over je doelen. In deze stap is het belangrijk dat je je ego aan de kant zet en je vooral laat leiden door wat jij wilt. En weet dat doelen egoïstisch mogen zijn. Het nastreven van welvaart en rijkdom is niet verkeerd, zolang het je maar dichter bij je waarden brengt ;D.

Succes is progressie

Ik wil je nog 1 tip meegeven. Je doelen mogen best ambitieus en zelfs op het randje van haalbaar zijn. Veel mensen onderschatten wat ze kunnen bereiken in een levenslange carrière.

Veel ondernemers vallen in een zwart gat als ze hun langgekoesterde doel bereiken

De grootste valkuil met doelgericht ondernemen, is dat veel mensen gefixeerd zijn op het behalen van het doel zelf. Maar het geluk zit niet in het behalen van het doel. Integendeel. Veel ondernemers vallen in een zwart gat als ze hun langgekoesterde doel bereiken.

Nee, het geluk zit ‘m in de weg naar het doel.

Ik weet nog goed hoe ik droomde over die magische 100.000 euro jaaromzet en later die 500.000 euro en zelfs een miljoen. Het moment waarop ik die mijlpalen behaalde ging stilletjes voorbij, terwijl ik druk bezig was met het runnen van de business. Ik kan me die momenten niet eens meer herinneren.

Wat ik me wel levendig kan herinneren is de weg ernaartoe. Dat onoverwinnelijke gevoel als je weer een enorm obstakel had overwonnen. De herinneringen met het team. Hoe we daar gezamenlijk aan het lunchen waren en ongedwongen kletsten over het weekend en de ontwikkelingen in de markt.

Mijn advies aan jou

Zorg dat je weet wat succes voor jou betekent, bewaak je grenzen, stel doelen en focus je je dan vooral op de progressie richting je doelen. Met jouw eigen definitie van succes ben je weer een stap dichter bij een succesvol en gelukkig leven.

We zijn nu in jouw huid gekropen en gaan in de volgende module in de huid van jouw klant kruipen.