Cost per click (CPC)

Wil je graag meer bezoekers op je website? Dan is online adverteren misschien wel de uitkomst voor jou. Afhankelijk van je doel, is crossmedia vaak een must. Naast dat je online adverteren inzet, is het vaak geen verkeerde gedachte om daar ook offline middelen bij in te zetten. Online adverteren is een vak op zich, want welke methode ga jij bijvoorbeeld gebruiken?

CPS, CPM of CPC. Het zijn allemaal afkortingen die veel worden gebruikt om online marketing methodes te omschrijven voor advertenties. Wat het grootste verschil is tussen deze begrippen? Dat heeft alles te maken met wat je wilt bereiken in je advertentie.

Cost Per Click

Zoals het woord het al zegt, bij CPC betaal je per klik. Wordt jouw advertentie miljoenen keer vertoond op verschillende sites, maar klikt er niemand op? Dat betekent dat jij helemaal niks betaald. Dit is een voorbeeld wat bijna nooit voorkomt. Wanneer jouw advertentie miljoenen keer wordt vertoond maar bijna nooit wordt aangeklikt, is het een goed idee om nog eens kritisch naar je campagne te kijken. Bij CPC wordt ingespeeld op de interesse die wordt gewekt. Een fijne methode als je bijvoorbeeld je naamsbekendheid wilt verhogen. Wat een nadeel is van CPC is dat je er zo vaak op kan klikken als je wilt, dus zo ook dezelfde bezoeker. Hiermee kan bijvoorbeeld één bezoeker jouw kosten verhogen.

CPC campagnes inzetten in de klantreis

Maak je gebruik van low-ticket of mid-ticket producten van € 0,- tot € 1000,- dan is een CPC campagne erg geschikt om doelgerichte bezoekers naar je webshop te krijgen en ze klant te maken. Binnen dit prijssegment wil men meestal nog wel direct betalen zonder 1-op-1 kennismaking.

Stel je aanbod kost € 150,- excl. btw en je inkoop is € 50,-. Je houdt dan € 100,- brutowinst over. Laten we zeggen dat je maximaal € 30,- aan marketing wilt besteden. Uitgaande van het slechte scenario zal zo’n 1% van je bezoekers overgaan tot aankoop. Of je aanbod moet wel heel slecht zijn.

Je doel is 1 sale per dag genereren met dit product. Je kunt in je Google Ads campagne instellen dat een CPC (cost per click) niet meer mag zijn dan € 0,30 (30 / 100). Met deze campagne zul je minimaal 1 sale per dag maken als je een dagbudget instelt van € 30,-.

Merk je dat je sales krijgt en je binnen het budget blijft, dan bestaat er een mogelijkheid om op te schalen. Zo zou je kunnen testen of je ook daadwerkelijk 2 of meer orders krijgt als je het budget verdubbeld.

CPS campagnes inzetten in de klantreis

Naast het kiezen van een CPC kun je ook kiezen voor CPS, oftewel Cost Per Sale. Je kunt een sale zien als een aankoop conversie.

Door een maximale CPS van € 30,- in te stellen aan de hand van het bovenstaande voorbeeld, kun je aan Google laten weten wat je maximale budget voor een conversie is. Het algoritme van Google gaat dan aan de slag om voor dit budget zoveel mogelijk clicks naar je website te brengen.

In de volgende module ga ik verder met de module CPS.