Bootstrapping

Bootstrapping is een manier om intern een nieuw bedrijf te financieren, het nieuwe bedrijf met winst uit eigen investeringen of van zijn oprichters om het bedrijf op te zetten; dit is in tegenstelling tot het gebruik van extern kapitaal. Het bedrijf blijft dan draaien zonder externe financiële input van invloeden van buitenaf en kan worden vergeleken met een onafhankelijke persoon die van het land leeft. Hoewel het niet expliciet wordt vermeld, is er een onderliggend thema bij bootstrappen dat de indruk wekt dat degenen die de bootstrapping uitvoeren iets heel moeilijks doen, en extreem hard werken.

Bootstrappen wordt ook gebruikt in computertechnologie, waarbij de term meestal wordt ingekort tot het opstarten. Met opstarten wordt bedoeld het laden van software op uw computer na een reset of opstartbewerking, waarbij de programma’s automatisch worden geladen zonder externe invoer van uzelf.

Wanneer bootstrapping plaatsvindt, zal de winst waarschijnlijk niet zo snel komen, maar het begint wel met het opbouwen van een lange termijn cost management-mindset. Door buiteninvloeden van beleggers weg te nemen, kunnen bootstrappers ontspannen en zich volledig richten op het opbouwen van relaties met klanten en verkopers.

Eigenaren van bootstrapped bedrijven hoeven zich geen zorgen te maken over het verwateren van hun eigendomsbelangen in het bedrijf. Het bedrijf kan persoonlijk worden gehouden en er is geen noodzaak om aandelen te plaatsen. Het stelt de oprichters ook in staat meer te experimenteren met hun product of dienst, omdat ze niet de druk van investeerders hebben die onmiddellijke resultaten willen. In plaats daarvan kunnen ze experimenteren en hun product of dienst aanpassen tot het perfect is.

Dit dient ook om het risico van de startup te vergroten, aangezien de oprichters zowel hun kapitaal als het bedrijf zelf moeten micromanieren. Als er een te lange vertraging is bij het vrijgeven van een product, kan het hele bedrijf uit contanten komen. Het genereren van inkomsten is vaak een belangrijk aandachtspunt voor het bootstrapped bedrijf, een noodzakelijke vereiste om het bedrijf drijvende te houden. Oprichters moeten een operationeel groeimodel vinden dat leidt tot winstgevendheid als ze willen overleven. Dit kan het bedrijf soms onbedoeld benaderen. Het is ook mogelijk dat de groei van het bedrijf wordt belemmerd zonder kapitaal van externe investeerders.

Om het team uit te breiden en effectief op de markt te brengen, is een bepaald bedrag aan inkomsten nodig, anders zou het langer dan verwacht kunnen duren om bepaalde mijlpalen te bereiken.

Een ander nadeel van het opstarten van een bedrijf is het gebrek aan geloofwaardigheid aan het begin. Het gebrek aan investeerders zou de geloofwaardigheid van het bedrijf bij de start kunnen schaden, omdat mensen zouden kunnen geloven dat er geen investeerders zijn omdat niemand geïnteresseerd was in beleggen. Het ondersteunen van gerespecteerde investeerders geeft potentiële klanten vaak het extra vertrouwen dat nodig is om het nieuwe product of de nieuwe service te proberen, terwijl bootstrapping kan dienen om het gebrek aan ervaring van het team te benadrukken.