Les 18: Chatbots en Facebook Messenger

Zo’n 1.3 miljard mensen maken maandelijks gebruik van Facebook Messenger. In deze les wil ik het met je hebben over Chatbots en Facebook Messenger Ads.

Theorie van Les 18

Met Facebook Messenger Ads ben je in staat om potentiële klanten contact met je op te laten nemen, om vervolgens een persoonlijk gesprek te starten via Facebook Messenger. Dit kan via chat en/of webcam van je telefoon of computer.

Bereik meer mensen via Messenger-advertenties.

De eenvoudigste manier om te profiteren van het internationale bereik van Messenger is via de weergave van advertenties in Messenger.

Messenger-advertenties werken op dezelfde manier als advertenties op andere Facebook-platformen: advertenties worden automatisch weergegeven in de plaatsing die de kans op goede campagneresultaten zo groot mogelijk maakt tegen de laagst mogelijke kosten. En het beste van alles? Je kunt voor Messenger hetzelfde advertentiemateriaal gebruiken als je al voor Facebook en Instagram gebruikt.

Mensen krijgen deze advertenties te zien in de Messenger-app. Wanneer ze op een advertentie tikken, worden ze naar de bestemming geleid die je tijdens het maken van de advertentie hebt geselecteerd: je website, app of een gesprek met je bedrijf via Messenger.

Start gesprekken met klik-naar-Messenger-advertenties.

Klik-naar-Messenger-advertenties zijn Facebook-, Instagram- of Messenger-advertenties die mensen doorverwijzen naar een Messenger-gesprek met je bedrijf.

Gebruik klik-naar-Messenger-advertenties om mensen op schaal te bereiken en vervolgens met elk afzonderlijk te blijven communiceren via Messenger. Of ze nu meer informatie willen over een nieuw product of een probleem willen oplossen, je kunt je contact toespitsen op specifieke behoeften en met elk gesprek dichter bij het behalen van je zakelijke doelstellingen komen.

Retarget je klanten met gesponsorde berichten.

Via gesponsorde berichten kun je zeer getargete promoties rechtstreeks naar mensen sturen die al via Messenger met je bedrijf hebben gepraat.

Als je ervoor kiest om gesponsorde berichten uit te voeren, raden we je aan actief en responsief te zijn als je eenmaal opnieuw contact hebt met je klanten. Met afwezigheidsberichten kun je de verwachtingen van klanten beheren door hen te laten weten wanneer ze een follow-upreactie mogen verwachten.

Start gesprekken die resultaten genereren met de doelstelling Chatberichten.

Met de doelstelling Chatberichten kun je advertenties kopen in Advertentiebeheer of de Ads API met als doel gesprekken te beginnen via Messenger. Dit maakt het gemakkelijker om conversies op schaal te stimuleren. Bedrijven van alle formaten kunnen de advertentiedoelstelling Chatberichten gebruiken om persoonlijk met mensen in contact te komen, zodat ze leads kunnen verzamelen, hun omzet kunnen verhogen en vragen kunnen beantwoorden.

Kies de marketingdoelstelling ‘Chatberichten’ bij het starten van een nieuwe campagne

Facebook Messenger automatiseren met een Chatbot

Mijn voorkeur heeft om via Facebook Messenger persoonlijke gesprekken te houden. Soms kan het wel makkelijk zijn om vooraf een aantal vragen te stellen aan de persoon in kwestie om zo de chat bij de juiste persoon te krijgen binnen je organisatie. Ook krijg je praktische informatie vooraf zodat je het gesprek beter aan kunt vliegen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een Chatbot. Een populaire chatbot applicatie is Manychat.com.

In Manychat kun je zogenaamde ‘Growth Tools’ en ‘Automations’ maken. Zo’n Growth Tool kan een bijvoorbeeld livechat zijn. Met een Automation kun je o.a. een standaard antwoord, een welkomstbericht of een opvolging van e-mails met vragen en antwoord geven.

Aanmeldingen van Manychat in je CRM pakket ontvangen

Hoe mooi is het als iemand die met je chat ook in je CRM pakket terecht komt. Je krijgt dan automatisch nieuwe leads om op te volgen. Een tool die je hiervoor kunt gebruiken is Zapier.com. Een connectie tussen twee applicaties noemen ze daar een ‘zap’. Zo heb je bijvoorbeeld een zap voor het CRM ActiveCampaign en de chatbot Manychat.

De klantreis, chatbots en Facebook Messenger

Binnen chatbots en Facebook Messenger kun je ook de klantreis van Suspects, Prospects, Leads, Klanten en Fans toepassen. Als iemand in Manychat is opgenomen dan kun je mensen benaderen via Facebook Messenger die bijvoorbeeld je salespagina gezien hebben maar niks gekocht hebben. Zo raak je in gesprek waarom ze twijfelden en afhaakten. Je hebt een kans dat ze alsnog kopen. Iemand die lead is geworden via een e-book download kun je bijvoorbeeld meer vertellen over je producten.

Opdrachten van Les 18

In deze les heb je geleerd om te werken met chatbots en Facebook Messenger d.m.v. Facebook Ads. Bij deze les horen de volgende opdrachten:

  1. Maak een account aan op Manychat.com met je Facebook Account
  2. Voeg een welkomstbericht in (welcome message) voor mensen die contact met je opnemen.
  3. Maak 1 of meer Growth Tools en implementeer deze op je website. Hierbij kun je denken aan een Livechat tool of een popup
  4. Maak een standaard antwoord voor inkomende chats (default reply)
  5. Maak een simpele Automation waarmee je erachter komt met wat voor reden de chat aanvraag is binnen gekomen door simpele vragen te stellen.
  6. Vervolg de chat op een persoonlijke en behulpzame manier. Hiermee bouw je een vertrouwensband op en vergroot je de kans tot een sale.

Nu je de theorie hebt kunnen lezen kun je aan de slag in het forum van les 18.

Forums van Les 18

Heb je een vraag over deze les? Stel deze hieronder in het forum. Bij les 18 over chatbots vind je de volgende topics:

My Account Forums Facebook School | Les 18: Chatbots en Facebook Messenger

Maak advertenties die gekoppeld zijn aan chatbots en Facebook Messenger.
Viewing 3 topics - 1 through 3 (of 3 total)
Viewing 3 topics - 1 through 3 (of 3 total)
  • You must be logged in to create new topics.