Les 4

Opgeslagen doelgroepen

De eerste stap in mijn Facebook Funnel Strategie is de Suspect fase. Het is de bovenkant van de trechter. In deze fase bepaal je wie jouw doelgroep is.

Met Facebook Ads is het mogelijk om je advertenties te richten op mensen die bepaalde interesses hebben. Hierdoor zijn de bezoekers veel ‘warmer’ en vergroot de kans dat ze een aanvraag of aankoop doen.

Video van Les 4

In deze video laat ik je zien hoe je jouw ideale doelgroep kunt vormen.

Theorie van Les 4

Hoe gerichter de advertentie, hoe hoger de kwaliteit van bezoekers naar je website of app is. In Facebook zijn er 3 type doelgroepen:

 1. opgeslagen doelgroepen (suspects)
 2. aangepaste doelgroepen (prospects, leads, klanten, fans)
 3. vergelijkbare doelgroepen (suspects en prospects)

Opgeslagen doelgroepen (suspects)

Als je naar https://business.facebook.com/ads/audience-insights gaat dan vind je het scherm dat je in de video hierboven ziet. Als eerst wordt gevraagd in een popup of je ‘iedereen op Facebook’ of ‘mensen die verbonden zijn met je pagina’ wilt bereiken. Kies voor de eerste optie. Je ziet aan de linkerzijde diverse filters, waaronder:

 • gebied
 • geslacht
 • leeftijd
 • interesses
 • pagina’s
 • relatiestatus

Afhankelijk van je product en gewenste klanten, kun je hier een doelgroep samenstellen. Ik noem deze groep altijd ‘Suspects’, mensen die je nog niet kent maar die wel in je doelgroep passen. Deze mensen staan vooraan in de klantreis. Het is ‘koud’ publiek.

Engagement advertenties

Ik maak voor de Suspect doelgroep altijd Engagement advertenties waarin ik kennis deel in de vorm van video’s bijvoorbeeld. In deze fase laat je zien wie je bent, waar je goed in bent en kweek je loyaliteit. Je kunt deze mensen later retargeten met een laag aanbod zoals een e-book.

Ik maak altijd doelgroepen die zo specifiek mogelijk zijn. Als je een bruidsmode winkel in Friesland hebt dan zoek ik bijvoorbeeld naar vrouwen uit Friesland tussen de 24-55 jaar die interesse hebben in bepaalde vrouwenmagazines en die nog niet verbonden zijn aan mijn pagina met relatiestatus verloofd. Deze omschrijving noem je ook wel een persona.

Deze vrouwen heb je als bruidswinkel nodig!

Bovenaan het scherm kun je op ‘Opslaan’ klikken. Ik gebruik deze naamgeving: 1. Suspects | NL-FR | 24-55 | Vrouw | Vrouwenmagazines | Verloofd. Dus de filters die je gebruikt van boven naar onder plaats je van links naar rechts in je naamgeving. Deze doelgroep kun je later bij het aanmaken van een advertentie gebruiken.

Het is dus van belang dat je duikt in de doelgroep en dat je een persona maakt van deze persoon.

Aangepaste doelgroepen (prospects, leads, klanten en fans)

Met aangepaste doelgroepen kun je groepen mensen benaderen die bepaalde acties hebben ondernomen. Het zijn mensen die al bekend zijn met je bedrijf en aanbod. Ik noem deze groep ‘Prospects’. Een prospect kan je website bezocht hebben, je video x seconden bekeken hebben, etc.

Daarnaast heb je mensen die al een aanvraag gedaan hebben, maar nog geen klant zijn. Ik noem deze doelgroep ‘Leads’. Mensen die je aanbod aangeschaft hebben noem ik ‘Klant’ :). Je kunt verder gaan door tevreden klanten te meten, die noem ik ‘Fans’.

De Facebook Funnel Strategie in kaart brengen

Zoals je ziet zijn er verschillende fases in de klantreis. Met name bij een duur aanbod is het belangrijk om alle fases te doorlopen en je marketing per fase af te stemmen. De Facebook Pixel meet deze fases van je bezoekers:

 • Prospects: bezoekers van je website, bezoekers van je verkooppagina, mensen die je introductievideo bekijken op Facebook, mensen die gereageerd hebben op je introductiebericht
 • Leads: mensen die een aanvraag hebben gedaan, mensen die een (pas)afspraak gemaakt hebben of een e-book gedownload hebben, etc. Deze mensen zijn warm! Zorg dat ze niet afkoelen. Koppel bijvoorbeeld je formulier aan een CRM pakket zoals ActiveCampaign en volg je leads op met een aantal interessante e-mails over je aanbod.
 • Klanten: mensen die de bedanktpagina van je webshop bereikt hebben. Mensen die ‘Facebook Pixel events’ hebben (gevorderd).

Een voorbeeld van een Facebook Funnel Strategie

Stel je hebt een high-end trainingsprogramma waarin je leren leert beleggen. Een voorbeeld van een funnel zou als volgt kunnen zijn:

 1. Suspect: Mannen, 18-55 jaar, geïnteresseerd in traden, beleggen, etc. Je toont waardevolle video’s in een betrokkenheid / engagement campagne. In dit type campagne kun je bestaande berichten van je tijdlijn gebruiken als advertentie. Je krijgt daardoor tegelijk likes op je berichten en vult de Facebook Pixel met waardevolle data.
 2. Prospect: Iedereen die langer dan 30 seconden je video’s bekeken heeft en al je website bezoekers. Deze toon je een laagdrempelig aanbod zoals een e-book, kennismakingssessie.
 3. Lead: De prospect is erg geïnteresseerd en heeft je e-book ‘Binnen 10 dagen je eerste belegging’ gedownload. Hij is een lead geworden! De lead vind jou interessant, waardeert wat je doet en er is loyaliteit om een samenwerking te starten. Je toont advertenties van klantervaringen over je product, meer diepte informatie over je producten, stuurt een kortingscode.
 4. Klant: Yes, de lead heeft je product ‘Beleggen voor professionals’ aangeschaft en is klant geworden! Je Facebook Funnel Strategie werkt! Je maakt een advertentie met diverse verwante producten die passen bij het aanschafte product, om de gemiddelde klantbesteding te verhogen. Na bijvoorbeeld 30 dagen toon je advertenties van een affiliate programma speciaal voor klanten. Je meet bijvoorbeeld alle meten die de laatste module van je training gezien hebben.
 5. Fan: Toon advertenties van leuke acties die je hebt voor affiliates die bepaalde verkoopdoelen behalen. Ik heb klanten die bijvoorbeeld een Playstation weggeven aan professionele affiliates.

De kunst is om goed te kunnen meten wanneer de bezoeker van de ene fase naar de volgende fase in de klantreis gaat. Ik werk hierbij altijd met converters.

Converters in je klantreis

Een converter zorgt dat je van de ene fase naar de andere fase gaat. Dit kan een landingspagina, een inschrijving of een bedanktpagina zijn. In de suspect en prospect fase mag er overlap zijn. Je prospects mogen nog steeds je waardevolle video’s blijven zien. Een lijst van converters o.b.v. bovenstaand voorbeeld:

 1. De converter Suspect – Prospect is bijvoorbeeld ‘kijk 30 seconden naar één of meer van mijn tijdlijn video’s’. Je gebruikt de video’s van je Facebook pagina als materiaal.
 2. De converter Prospect – Lead is wanneer iemand de bedanktpagina van je e-book download bereikt. Maak een aparte pagina aan in je website die niet indexeerbaar is door Google (No follow, no index) en maak een aangepaste doelgroep van mensen die deze pagina bereikt hebben.
 3. De converter Lead – Klant is wanneer iemand een aankoop doet. Probeer altijd de aanbetaling of het volledige bedrag af te laten rekenen via een formulier of webshop. Op deze manier kun je tracken wie uit je doelgroep klant is geworden, zodra ze de bedanktpagina van je webshop bereikt hebben. Deze klantengroep kun je uitzonderen in je eerdere campagnes.
 4. De converter Klant – Fan kan zijn dat iemand de laatste module van je training heeft gezien. De Facebook Pixel meet dat.

Deze doelgroepen kun je hier aanmaken: https://business.facebook.com/asset-library/audience. Je kunt bijvoorbeeld een doelgroep maken van alle leads door een doelgroep te maken van mensen die naar www.jewebsite.nl/bedankt/e-book gegaan zijn.

Vergelijkbare doelgroepen

Hoe zou het zijn als je mensen kunt bereiken die lijken op je klanten? Je kunt mensen bereiken van hetzelfde geslacht, dezelfde leeftijd, dezelfde interesses… Dit zijn je beste bezoekers. Je kunt een vergelijkbare doelgroep maken van een aangepaste doelgroep. Zo kun je bijvoorbeeld een doelgroep maken die lijkt op je klanten. Kies bij Bron de naam van de aangepaste doelgroep en bij locatie Nederland.

Facebook gaat dan zoeken naar mensen die vergelijkbare interesses hebben en toont ze je aanbod.