Abonnement maken

Met Buddify is het mogelijk om mensen te laten betalen voor een lidmaatschap. Met het lidmaatschap scherm je inhoud af, met een abonnement laat je mensen periodiek betalen. Buddify kan een lidmaatschap en abonnement aan elkaar koppelen. Mensen betalen dan per maand, per kwartaal of per jaar voor je afgeschermde inhoud. Zo maak je een premium community van je aanbod. Een nieuwe Netflix :).

Je vindt alle afgesloten abonnementen in het dashboard onder het kopje Webshop > Abonnementen.

Hier kun je nieuwe abonnementen afsluiten of bestaande stopzetten of pauzeren:

Maak je gebruik van aan abonnement dan zijn er 4 elementen in je setup. Er is een soort vierkant:

  1. pagina – hier maak je de inhoud van je aanbod
  2. lidmaatschap – hiermee scherm je de inhoud af
  3. product – hier laat je mensen de eerste keer bestellen en het abonnement afsluiten
  4. abonnement – hiermee incasseer je periodiek de contributie van je aanbod via automatische incasso

Wil je aan de slag met een betalende klanten community dan dien je deze 4 elementen in te richten. Als het goed is weet je uit de eerdere lessen al hoe je een pagina, lidmaatschap en product moet aanmaken.

Een abonnement is in principe ook een product maar dan met terugkerende inkomsten. Zodra je een nieuw product aanmaakt dan zie je bij Productgegevens het onderstaande scherm. Hier kun je het keuzemenu Simpel product veranderen naar Simple subscription. Door ook virtueel aan te vinken heb je een digitaal abonnement geactiveerd. Je hebt dan de volgende opties:

Vul een subscription price in en bepaal de frequentie. Dit werkt als volgt: een klant bestelt de eerste keer via iDEAL of een andere betaalmethode. Vervolgens wordt automatisch een mandaat afgegeven. Dit is een toestemming tot automatische incasso op dezelfde rekening als waar de klant de eerste keer mee afrekent.

Je kunt een abonnement ook laten verlopen bij de optie Expire after. Daarnaast kun je een sign-up fee hanteren voor bijvoorbeeld opstartkosten.

Ook kun je een proefperiode inrichten door bij Free trial een periode te kiezen. Hoe werkt dit? Stel je hebt een sign-up fee van € 250,- en een maandbedrag van € 30,- met een trial van 14 dagen. De eerste keer wordt dan € 250,- betaalt via iDEAL en 14 dagen later incasseert de automatische incasso € 30,- en een maand later weer en een maand later weer, etc.

Tenslotte kun je nog een actieprijs invullen en de BTW status aanpassen. De belasting instellingen staan standaard al goed ingesteld.

Je kunt een lidmaatschap voor diverse zaken gebruiken:

  • licenties voor diensten of producten
  • contributie voor deelname aan een premium community
  • licenties op software updates

Het voordeel van een abonnement voor je klant is dat je klant altijd ‘bij de tijd’ is. Je klant ontvangt altijd de nieuwste software, de beste kennis en blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het voordeel voor jou als ondernemer is dat je een voorspelbare omzet krijgt. Stel je hebt 100 leden en die betalen allemaal € 29,- per maand, dan weet je dat je omzet komende maand met € 2.900,- toeneemt. Als je jouw community goed inricht heb je niet veel extra werk als je een nieuw lid krijgt.

Je begint met 0 leden, na 1 maand heb je 10 leden, de maand daarna weer 10 erbij. Je zit dan al op 20 leden terwijl de energie die je in je community steekt niet toeneemt. Hierdoor komen je inkomsten los van je tijd en kun je opschalen. De kracht van abonnementen!

Als je de activiteiten binnen je community wilt opstuwen, dan kun je gebruik maken van ‘gamification’. Kortom, je kunt een spelvorm aanbrengen in je community. Buddify beschikt hiervoor over een puntensysteem.